Business & Finance Κυριακή 7/02/2021, 17:50
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

To «λαϊκιστικό» κίνημα της Reddit φτιαχνόταν εδώ και 15 χρόνια – Πώς ξεκίνησε

To «λαϊκιστικό» κίνημα της Reddit φτιαχνόταν εδώ και 15 χρόνια – Πώς ξεκίνησε

To «κίνημα» των μικροεπενδυτών της Reddit προετοιμαζόταν σιγά σιγά εδώ και 15 χρόνια. Η «εξέγερση» της πλατφόρμας των social media που ταρακούνησε τις χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες έχει, εν μέρει, την προέλευσή της σε μια φάλαινα που φέρει το όνομα Mister Splashy Pants.

Το 2007, η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ζήτησε από το κοινό να αποφασίσει το όνομα μιας φάλαινας στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το κυνήγι φαλαινών από Ιάπωνες αλιείς. Μια ομάδα που ξεκίνησε ως αστείο ανταλλάσσοντας μηνύματα στη Reddit προσπάθησε να «χαλάσει» αυτή την προσπάθεια της Greenpeace και να προωθήσει το όνομα που επέλεξε η ίδια. Η ομάδα αυτή προσπάθησε για πολλές εβδομάδες να προωθήσει το δικό της σχέδιο έως ότου τελικά νίκη και η Greenpeace παραιτήθηκε. Τότε πήρε ο όνομα Mister Splashy Pants.

Δύο χρόνια αργότερα, ο συνιδρυτής της Reddit Αλέξις Οχάνιαν αφηγήθηκε το περιστατικό αυτό σε μια συζήτηση της TED. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε ζήσει τα πάντα, έχουμε δει όλες τις τάσεις που γεννιούνται στην πρώτη σελίδα μας», είπε. «Έτσι λειτουργεί το Διαδίκτυο. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Το Διαδίκτυο παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού», είπε χαρακτηριστικά. 

Το επεισόδιο με τη Greenpeace ήταν ένα τόσο σημαντικό που η Reddit άλλαξε προσωρινά το λογότυπό της σε μια φάλαινα. H ομάδα Mister Splashy Pants προσέφερε ένα μοντέλο για το Reddit, διαμορφώνοντάς την για περισσότερο από μια δεκαετία, δίδοντάς το έναυσμα να δημιουργήσει μία αντίληψη σε πολιτιστικά γεγονότα, καθώς και μία οργανωμένη παρενόχληση και επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας. Παρείχε επίσης και έναν αρχικό χάρτη πορείας για την ομάδα WallStreetBets που αποτελείτο από ερασιτέχνες επενδυτές οι οποίοι χρησιμοποίησαν το Reddit για να υποκινήσουν τη φρενίτιδα του χρηματιστηρίου.

Με αυτό τον τρόπο, η Reddit καλλιέργησε μια φήμη ενός τόπου όπου ταιριάζουν τα πάντα. Το καλύτερο και το χειρότερο του Διαδικτύου ήταν σε πλήρη ανάπτυξη. Η Reddit έκανε κάποιες μικρές προσπάθειες πέρυσι για να μειώσει τις άσχημες συμπεριφορές, εισάγοντας την πρώτη της πολιτική κατά της ρητορικής μίσους. Ωστόσο, παραμένει ένας τόπος όπου επιτρέπεται η διαμάχη και ένα αστείο μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η φρενήρης συμπεριφορά των τελευταίων δύο εβδομάδων, η οποία ώθησε στα ύψη την μετοχών εταιρειών, όπως η GameStop Corp. και η AMC Entertainment Holdings Inc., ήταν εν μέρει ένα αστείο και εν μέρει ένας τρόπος για να τιμωρηθούν τα hedge funds που σόρταραν αυτές τις μετοχές. Και όπως φάνηκε απέδωσε. Ο Οχάνιαν, ο οποίος παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Reddit πέρυσι, και ο συνιδρυτής του, Στήβεν Χάφμαν, ακολούθησαν το λαϊκιστικό επιχείρημα. Οι ιδρυτές, δήλωσαν ότι το WallStreetBets αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ενωθούν για να επηρεάσουν τους εδραιωμένους θεσμούς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News