Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 16:23
BUSINESS & FINANCE

Αργεντινή: Ακόμη μία μάχη για «κούρεμα» στο δημόσιο χρέος

Αργεντινή: Ακόμη μία μάχη για «κούρεμα» στο δημόσιο χρέος

Μία ακόμη μάχη για να αποφύγουν το «haircut» δίνουν οι ιδιώτες πιστωτές της Αργεντινής, με την κεντρική κυβέρνηση να διεκδικεί την υποχρεωτική αναδιάρθρωση και του χρέους των τοπικών περιφερειών. 

Τον περασμένο Αύγουστο, το Μπουένος Άιρες ολοκλήρωση την αναδιάρθρωση κρατικών ομολόγων, αξίας 65 δισ. δολαρίων, με ξένους ιδιώτες πιστωτές. Αυτή την περίοδο δε, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αναμόρφωση των όρων αποπληρωμής του διμερούς δανείου των 44 δισ. δολαρίων.

Οι επόμενοι που ακολουθούν, είναι οι πιστωτές των τοπικών περιφερειών, κάτι το οποίο έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις διεθνείς αγορές. Η κεντρική κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει τις περιφέρειες να προβούν σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους, αναγκάζοντας τους επενδυτές να υποστούν ζημιές ή «κούρεμα».

«Η ιδέα είναι ότι κάθε περιφέρεια, ανεξαρτήτως συνθηκών, θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση. Ως πιστωτές, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ένα τέτοιο πλαίσιο» προειδοποιεί ο Ντάνιελ Φρίφελντ, ιδρυτής της Callaway Capital Management κι ένας εκ των πιστωτών της Αργεντινής.

Συνολικά, τα ομόλογα των περιφερειών της λατινοαμερικανικής χώρας ανέρχονται σε περισσότερα από 14 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 7 δισ. δολάρια αφορούν μόνο την περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Οι πιστωτές θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εδράζονται στο «τι οι περιφέρειες μπορούν να αποπληρώσουν» και όχι στο «τι η κεντρική κυβέρνηση θα ήθελε να αποπληρώσουν».

Κατά τους ίδιους, η στρατηγική του Μπουένος Άιρες αποσκοπεί στη διασφάλιση των ολοένα μειούμενων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος. Άλλωστε, το πέσο έχει χάσει σχεδόν το 1/4 της αξίας του από τις αρχές του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News