Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 11:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Apple: Στην αντεπίθεση η E.E. για την υπόθεση των 13 δισ. ευρώ

Apple: Στην αντεπίθεση η E.E. για την υπόθεση των 13 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να ακυρώσει την μεγάλη νίκη της Apple στη φορολογική τους διαμάχη ύψους 13 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας στην έφεσή της ότι το σκεπτικό της πρώτης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εμπεριέχει «αντικρουόμενα επιχειρήματα».

Οι Βρυξέλλες και ειδικά η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να υποχρεώσουν την Apple και άλλους κολοσσούς να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο των φόρων, που τους αναλογεί. Τόσο στην περίπτωση της Apple όσο και άλλων πολυεθνικών, οι επιχειρήσεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο «παραθυράκι», αλλά στηρίχθηκαν σε ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες που υπέγραψαν με κράτη- μέλη όπως η Ιρλανδία. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες αυτές ισοδυναμούν με παράνομη κρατική ενίσχυση και κατά συνέπεια τα χρήματα (οι μη καταβληθέντες φόροι) θα πρέπει να επιστραφούν στα κράτη. 

Το 2016 λοιπόν η Κομισιόν έκρινε ότι η Apple πρέπει να καταβάλει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισ. ευρώ. Η ήττα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν ένα «χαστούκι» για τον εκτελεστικό βραχίονα της Ένωσης. Ωστόσο η Κομισιόν τονίζει ότι το δικαστήριο απέτυχε να ζυγίσει το γεγονός ότι οι ιρλανδικές θυγατρικές της Apple έχουν καταγράψει το σύνολο των κερδών τους από πωλήσεις εκτός Αμερικής, ενώ το να αντιμετωπίζεται ο μητρικός όμιλος και οι εταιρείες του ξεχωριστά ισοδυναμεί με το να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να έχουν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News