Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit: Συμφωνία στο παρά-πέντε

Brexit: Συμφωνία στο παρά-πέντε

Hνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στα πρόθυρα ανακοίνωσης της ιστορικής συμφωνίας για τη μετά-Brexit εποχή, μια συμφωνία που θα διέπει εμπορικές συναλλαγές αξίας ενός τρισ. δολαρίων ετησίως. Στη διάρκεια ολονύχτιων διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές επιχείρησαν να ξεκαθαρίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες, αλλά και να βρουν μια συμβιβαστική λύση για τα δικαιώματα αλιείας, που ήταν το «ακανθώδες» ζήτημα. Σύμφωνα με πηγές της ευρωπαϊκής πλευράς, το Λονδίνο χρειάσθηκε να προβεί σε αρκετές υποχωρήσεις, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος με τις Βρυξέλλες. Η συμφωνία επιτυγχάνεται λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου και την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η συμφωνία, η οποία ολοκληρώνει το «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου από την «οικογένεια» της Ευρώπης, τεσσερισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, καθορίζει τους δασμούς και το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, καθώς και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε διαφόρους τομείς, από ασφάλεια έως αεροπορία.

The U.K. and the European Union are on the verge of unveiling a historic post-Brexit trade accord as negotiators work through the night to put the finishing touches to a compromise on fishing rights.

Παρότι χθες το βράδυ συμφωνήθηκε το περίγραμμα της συμφωνίας, οι επίσημες ανακοινώσες αναμένονται σήμερα το πρωί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σχεδιάζει να δώσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βρετανίας ενημερώθηκε το βράδυ της Τετάρτης για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, όπως και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από αξιωματούχους των Βρυξελλών. Το τελικό έγγραφο θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό Τζόνσον και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., καθώς και από τα κοινοβούλια Βρετανίας και ευρωπαϊκών χωρών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News