Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 20:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική οικονομία: Βελτίωση μεν, αλλά χαμηλή ανάπτυξη έως και το 2029

Γερμανική οικονομία: Βελτίωση μεν, αλλά χαμηλή ανάπτυξη έως και το 2029

Η οικονομία της Γερμανίας θα λάβει κάποια ώθηση τους επόμενους μήνες, υποστηριζόμενη από την ενίσχυση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, αν και μετά βίας θα σημειώσει ανάπτυξη φέτος, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,2% το 2024, προέβλεψαν οι σύμβουλοι, ενώ το επόμενο έτος είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 0,9%, καθώς η Γερμανία επωφελείται επίσης από τη βελτίωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Η έκθεση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι έτοιμη να βγει από μια περίοδο στασιμότητας που συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι προβλέψεις υποδεικνύουν τη βελτίωση του κλίματος, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ οι καταναλωτές επωφελούνται από τον βραδύτερο πληθωρισμό και η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων αναμένεται να αποτελέσει βασικό μοχλό της ανάκαμψης.

Ο Σολτς απέδωσε τα μέχρι τώρα δεινά της Γερμανίας στο συνδυασμό ασθενέστερης ζήτησης από την Κίνα, γεωπολιτικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών από την έκρηξη του πληθωρισμού.

«Ως εκ τούτου, είναι καλά νέα ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει τώρα στο 2%», είπε ο Καγκελάριος σε φόρουμ του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο.

«Οι επιχειρηματικές προοπτικές βελτιώνονται επίσης. Είναι εφικτή μία σταθερή ανάκαμψη», υπογράμμισε. 

Μια επιπλέον ώθηση θα προέλθει από τη μείωση των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι από την ΕΚΤ, προέβλεψαν οι σύμβουλοι του Σολτς. «Η συνεπακόλουθη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις εταιρείες θα τονώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις», σύμφωνα με την Ulrike Malmendier, μέλος της πενταμελούς επιτροπής και καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ταυτόχρονα, η Γερμανία συνεχίζει να παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις σε σύγκριση με τους εταίρους της στην Ευρώπη και την Ομάδα του G7. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 0,1% φέτος, σύμφωνα με επικαιροποιημένες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, πολύ περισσότερο συγκριτικά με 0,7% στη Γαλλία, 0,9% στην Ιταλία, 0,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 2,4% στις ΗΠΑ.

Κοιτάζοντας πιο μπροστά, οι σύμβουλοι του Σολτς ήταν αρνητικοί σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας, προβλέποντας ότι «παραμένουν αδύναμες μέχρι το τέλος της δεκαετίας όσον αφορά το δυναμικό παραγωγής».

«Η δημογραφική αλλαγή και η συνακόλουθη μείωση της προσφοράς εργασίας επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», προσέθεσαν, εκτιμώντας την πιθανή επέκταση σε 0,5% το 2024 και 0,4% το 2025. «Είναι πιθανό να παραμείνει σε αυτό το χαμηλό επίπεδο μέχρι το 2029», τόνισαν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News