Business & Finance Παρασκευή 3/05/2024, 16:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας τον Απρίλιο

Λιγότερες από όσες αναμενόταν ήταν οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τάσης ισχυρής αύξησης της απασχόλησης που έκανε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιφυλακτική ως προς το πότε μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, οι μη αγροτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 175.000 τον μήνα, πολύ πιο κάτω από την πρόβλεψη για 240.000 θέσεις, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,9% έναντι των προσδοκιών ότι θα παραμείνει σταθερό στο 3,8%.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αμφότερες κάτω από τις εκτιμήσεις σε ένα ακόμα ενθαρρυντικό σημάδι για τον πληθωρισμό.

Το ποσοστό ανεργίας ισοφάρισε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ή όσων αναζητούν ενεργά εργασία, παρέμεινε αμετάβλητο στο 62,7%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση για εργαζόμενους μετριάζεται, αλλά πιθανόν να μην ερμηνεύονται ως η «απροσδόκητη εξασθένηση», κάτι που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell έχει δηλώσει ότι θα δικαιολογούσε μια αντίδραση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής.

Ο Powell, στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη αφού η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, επισήμανε ότι η αύξηση των μισθών πιθανώς πρέπει να «κινηθεί σταδιακά προς τα κάτω» για να επιτύχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον στόχο τους για τον πληθωρισμό. Η έκθεση της Παρασκευής έδειξε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ άλλα στοιχεία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έδειξαν ότι οι μισθολογικές πιέσεις συνεχίζουν να «τσιμπάνε».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News