Business & Finance Τρίτη 30/04/2024, 07:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είστε οικονόμος ή απλά τσιγκούνης; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Είστε οικονόμος ή απλά τσιγκούνης; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Σε αυτή την εποχή ακρίβειας, οι συμβουλές για να κάνει κάποιος οικονομία βρίσκονται παντού. Οι ειδικοί μοιράζονται «κόλπα» για  να μειώσει κανείς τα μηνιαία έξοδά του, να πληρώσει λιγότερα στο σούπερ μάρκετ και να αποφύγει αδικαιολόγητα ακριβές αγορές. Είναι, βέβαια, καλό να είναι κάποιος οικονόμος, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς. Αλλά κανείς δεν θέλει να φαίνεται τσιγκούνης.

«Είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή», λέει στο CNBC ο Thomas Farley, ειδικός καλών τρόπων που δίνει ομιλίες ως ο «Mister Manners». «Προφανώς, ο χαρακτηρισμός ‘τσιγκούνης’ είναι αρνητικός για το 100% του πληθυσμού, ενώ το να είναι κάποιος οικονόμος θεωρείται προτέρημα».

Η διαφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το κατά πόσο η προσπάθεια του καθενός να εξοικονομήσει χρήματα επηρεάζει τους γύρω του.

Για παράδειγμα, κάποιος που θα μπορούσε να πληρώσει ένα εισιτήριο πρώτης θέσης, αλλά επιλέγει να γλιτώσει χρήματα ταξιδεύοντας στην οικονομική, είναι απλά οικονόμος, σύμφωνα με τον Farley.

«Ένας τσιγκούνης είναι κάποιος που απλά δεν πληρώνει το μερίδιο που του αναλογεί. Ένας δισεκατομμυριούχος μπορεί να είναι τσιγκούνης. Κάποιος που είναι τσιγκούνης έχει χρήματα, αλλά επιλέγει να μην τα ξοδεύει, πολύ συχνά σε βάρος των ανθρώπων που πληρώνουν το μερίδιό τους», εξηγεί.

Πώς να μην φαίνεστε τσιγκούνηδες

Δεν είναι κακό να προσπαθείτε να μην βγείτε εκτός προϋπολογισμού ή να έχετε κάποιος προτεραιότητες στο πώς θα ξοδέψετε τα χρήματά σας. Αλλά αν φαίνεστε «φθηνός» στους άλλους, μάλλον έχετε παραβιάσει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.

  • Δείτε τι κάνουν οι άλλοι

Για παράδειγμα, εάν έχετε βγει για φαγητό με φίλους, δεν είναι κακό να πληρώσετε μόνο για ό,τι φάγατε, εφόσον όλη η παρέα κάνει το ίδιο.

Εάν η παρέα συνηθίζει να μοιράζει τον λογαριασμό ισόποσα σε όλους, τότε το να μετράτε εσείς πόσο κοστίζει το πιάτο που φάγατε, κάνει κακή εντύπωση.

Και κυρίως, είναι άσχημο εάν από τη μία πλευρά μετράτε μέχρι τελευταίο σεντ τον λογαριασμό του φαγητού, αλλά μετά ανεβάζετε φωτογραφίες στα social media από τις πολυτελείς διακοπές σας.

  • Να είστε ξεκάθαροι για τα όριά σας

Εάν δεν έχετε περιθώριο στον προϋπολογισμό σας για κάτι, αυτό είναι μια διαφορετική υπόθεση. Σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν θα σας κατηγορήσει εάν δηλώσετε εξ αρχής ότι δεν  έχετε χρήματα για κάποιο ταξίδι ή ένα δείπνο σε ακριβό εστιατόριο που κανονίζει η παρέα. Σε  ένα τέτοιο σενάριο, απλά αρνηθείτε την πρόσκληση ή κάντε εσείς μια πιο προσιτή αντιπρόταση.

  • Μην πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο

Μπορεί να έχετε κάνει πολλά έξοδα για να πάτε στον γάμο του φίλου σας σε ένα νησί, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην του πάρετε δώρο.

Επίσης, μπορεί να πιστεύετε ότι ο καπουτσίνο που ήπιατε ή το γεύμα που μόλις φάγατε ήταν υπερτιμημένο, αλλά θυμηθείτε ότι ο σερβιτόρος δεν ευθύνεται για την τιμολογιακή πολιτική του καταστήματος. Το να μην αφήσετε καθόλου φιλοδώρημα δεν είναι η σωστή συμπεριφορά. «Σε αυτή την περίπτωση, τιμωρείτε τους ανθρώπους που δεν ορίζουν τις τιμές και τους στερείτε χρήματα ενώ δεν φταίνε», λέει ο Farley.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι 3 τρόποι για να αγοράσετε την ευτυχία – Ακόμα και με λίγα χρήματα

Μπορεί μια τσάντα των 1.000 ευρώ να είναι πάμφθηνη; Τι είναι και πώς δουλεύει το #girlmath

Η «ήσυχη πολυτέλεια» φεύγει, η «ηχηρή αποταμίευση» έρχεται: Η νέα γενιά γίνεται υπεύθυνη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News