Business & Finance Παρασκευή 5/04/2024, 07:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δύναμη των σωστών γυαλιών: Πόσο κοστίζει η πρεσβυωπία στην παγκόσμια οικονομία

Η δύναμη των σωστών γυαλιών: Πόσο κοστίζει η πρεσβυωπία στην παγκόσμια οικονομία

Θετική επίδραση στα προσωπικά οικονομικά και σε ολόκληρη την οικονομία έχει η καλή όραση, καθώς νέα έρευνα καταλήγει πως με ένα ζευγάρι σωστών γυαλιών μπορεί κανείς να έχει αύξηση των εσόδων του έως και κατά το ένα τρίτο.

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, τον οργανισμό παροχής προσιτών γυαλιών VisionSpring και τη ΜΚΟ Brac, οι μηνιαίες αποδοχές μιας ομάδας 824 ανθρώπων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 33,4% μέσα σε οκτώ μήνες, αφότου απέκτησαν ένα καλό ζευγάρι γυαλιών. Η μελέτη έλαβε χώρα στο Μπαγκλαντές και αφορούσε άτομα άνω των 35 ετών, τα οποία είχαν αρχίσει να εμφανίζουν προβλήματα όρασης. Ειδικότερα, στο εξεταζόμενο διάστημα οι αποδοχές τους αυξήθηκαν από 35,3 δολάρια στα 47,1 δολάρια τον μήνα.

Υπολογίζεται πως η πρεσβυωπία επιβαρύνει κατά τουλάχιστον 25 δισ. δολάρια κάθε χρόνο την παγκόσμια οικονομία λόγω της χαμένης παραγωγικότητας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες χαμηλού και μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπου ένας πολύ χαμηλός αριθμός, έως και 10% όσων χρειάζονται γυαλιά, έχει ένα καλό ζευγάρι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ποιότητα ζωής όσων συμμετείχαν στην έρευνα βελτιώθηκε, καθώς τα γυαλιά τούς βοήθησαν σε καθημερινές δουλειές, με αποτέλεσμα να μπορούν να μαγειρεύουν ή να διαβάζουν κάτι στο κινητό με ευκολία.

Ο καθηγητής Nathan Congdon, ένας εκ των συντακτών της έρευνας, δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματα καταδεικνύουν τη δύναμη των γυαλιών οράσεως στη μείωση της φτώχειας. Μόνο για λίγα δολάρια ανά ζευγάρι, τα γυαλιά οράσεως έχουν έναν σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις αποδοχές των νοικοκυριών, ενώ βοηθούν κάποιους να επανέλθουν στη δουλειά».

Η Ella Gudwin, μία εκ των συντακτών της έρευνας και διευθύνουσα σύμβουλος στην VisionSpring, είπε από την πλευρά της: «Μέχρι σήμερα, τα γυαλιά ήταν ένα εργαλείο, το οποίο δεν εκμεταλλευόμασταν πολύ…Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν πως αυτή η απλή λύση είναι ισχυρή με μοναδικό τρόπο και θα έπρεπε να αξιοποιείται περισσότερο». 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μιας 57χρονης γυναίκας από τη Νότια Ουγκάντα, η οποία υφαίνει καλάθια. Σύμφωνα με τον Guardian, όταν ήταν νεότερη έφτιαχνε δυόμισι καλάθια την ημέρα και έπαιρνε το αντίστοιχο με 82-103 βρετανικές λίρες τον μήνα. Όσο η όρασή της άρχισε να επιδεινώνεται γύρω στην ηλικία των 40 ετών, η παραγωγικότητά της έπεσε και μαζί το εισόδημά της, το οποίο έφτασε μεταξύ 21 και 31 λιρών. 

Τα γυαλιά, όμως, έκαναν μεγάλη διαφορά στη ζωή της. «Η δουλειά μου έγινε πιο εύκολη», λέει. Οι αποδοχές της έχουν σχεδόν επανέλθει στο πρότερο επίπεδο, ενώ έχει ξεκινήσει και επιπλέον δραστηριοποίηση στην καλλιέργεια μανιταριών, η οποία σύμφωνα με την ίδια θα ήταν αδύνατο να συμβεί εάν δεν είχε γυαλιά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Από μισθό σε μισθό ζει η μεσαία τάξη: Διεθνές φαινόμενο το στρες για τα χρήματα

Κυβερνο-διακρίσεις και iPhones: Πώς η Apple χώρισε τον κόσμο στους έχοντες και στους μη έχοντες

Ο «φόρος» του εργένη: Η ζωή για τους singles γίνεται ακόμη ακριβότερη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News