Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσιμπήματα από κουνούπια και ποπ κορν: Οι επτά πιο περίεργοι οικονομικοί δείκτες

Τσιμπήματα από κουνούπια και ποπ κορν: Οι επτά πιο περίεργοι οικονομικοί δείκτες

Αν σας ζητήσει κάποιος σκεφτείτε ποιοι δείκτες αποτυπώνουν την κατάσταση της οικονομίας, μπορεί να πείτε το ΑΕΠ, τα επιτόκια δανεισμού, το ισοζύγιο πληρωμών. Κι όμως, πέραν των μεγάλων δεικτών, υπάρχουν λιγότερο σύνθετα, αλλά και πιο περίεργα σημάδια, τα οποία μπορούν να «πουν» πολλά για τις καταναλωτικές τάσεις, το οικονομικό κλίμα, αλλά και το επίπεδο ζωής.

Ακολουθούν επτά από τους πιο ιδιαίτερους οικονομικούς δείκτες και τι «λένε» για μια οικονομία, σύμφωνα με το Euronews:

Νεκροί στα αζήτητα

Σε καιρούς οικονομικών δυσκολιών, ορισμένοι επιλέγουν να αφήνουν τους νεκρούς τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν τις δαπάνες της κηδείας. Όσο πιο δυσοίωνο είναι το οικονομικό τοπίο, τόσο περισσότεροι είναι και οι νεκροί στα αζήτητα, όπως επιβεβαιώθηκε και στην κρίση του 2009 στις ΗΠΑ. «Στα 13 χρόνια που δουλεύω δεν έχω δει τόσο πολλούς νεκρούς στα αζήτητα», δήλωσε τότε στους Times ο επικεφαλής ερευνητής σε κρατικό νεκροταφείο του Μίσιγκαν.

Ποπ κορν

Σε περίοδο ύφεσης οι πωλήσεις ποπ κορν στους κινηματογράφους τείνουν να αυξάνονται. Αυτό αφενός αποδίδεται στο ότι περισσότερος κόσμος πηγαίνει να δει κάποια ταινία ανεξαρτήτως ποιότητας, για να ξεχαστεί από τα άγχη και τις οικονομικές δυσκολίες. Αφετέρου, πρόκειται για μια αρκετά φθηνή μορφή ψυχαγωγίας. Στις ΗΠΑ υπήρξε αύξηση στο box office και στην επισκεψιμότητα σε έξι από τις οκτώ τελευταίες υφέσεις, δήλωσε στο Entertainment πρώην εκπρόσωπος της αμερικανικής Ένωσης Ιδιοκτητών Κινηματογράφων.

Ο πληθυσμός των αλιγατόρων

Σύμφωνα με αυτό τον δείκτη, σε καιρούς ύφεσης μειώνεται ο αριθμός των καταναλωτών που ξοδεύει σε προϊόντα πολυτελείας, όπως τσάντες, παπούτσια και λουράκια ρολογιών από δέρμα αλιγάτορα. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός στις φάρμες για αλιγάτορες αυξάνεται αισθητά. Επίσης, το 2008 μεγάλα brands πολυτελείας αγόρασαν αρκετά βυρσοδεψία στις ΗΠΑ, ασκώντας μεγάλη πίεση στην αγορά και απομακρύνοντας εντελώς ορισμένους σχεδιαστές από τη χρήση αληθινού δέρματος αλιγάτορα.

Τσιμπήματα κουνουπιών

Η άνοδος του πληθυσμού των κουνουπιών και των τσιμπημάτων μπορεί να αποτελεί ένδειξη δυσλειτουργίας της στεγαστικής αγοράς. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, όσο πληθαίνουν τα άδεια και τα κακοδιατηρημένα σπίτια, τόσο αυξάνεται και ο πληθυσμός των κουνουπιών, διότι παραμελούνται οι κήποι, οι πισίνες και το γρασίδι που τα περιβάλλει. 

Πρώτα ραντεβού

Σε καιρούς οικονομικών δυσκολιών ο κόσμος τείνει να στρέφεται στην εύρεση συντρόφων. Ενδεικτικά, το 2008 η ιστοσελίδα online dating Match.com κατέγραψε τρίμηνο-ρεκόρ, ενώ η υπηρεσία Amy Laurent International, η οποία «ταιριάζει» ζευγάρια ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, είδε αύξηση 40% στις γυναίκες που έψαχναν συντρόφους μεταξύ του Νοεμβρίου 2008 και του Φεβρουαρίου του 2009. «Όταν τα χρήματα είναι λίγα ή αβέβαια, όταν ο κόσμος εξετάζει τις προτεραιότητες του, δεν θέλει να το περάσει μόνος. Όταν δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει, η αγάπη γίνεται ακόμα πιο σημαντική», έχει σχολιάσει στους New York Times ο Δρ. Pepper Schwartz, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Κουρέματα στην Ιαπωνία

Τη δεκαετία του 1990, όταν η Ιαπωνία βρέθηκε σε σοβαρή οικονομική ύφεση, παρατηρήθηκε ότι περισσότερες γυναίκες είχαν κοντά μαλλιά, κατά κύριο λόγο καρέ. Αυτό επαναλήφθηκε στην ύφεση του 2008-2009. Το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι η περιποίηση των μαλλιών μπορεί να θεωρηθεί πολυτέλεια και ορισμένοι το βλέπουν τρόπον τινά ως έξοδο ή δώρο στον εαυτό τους.

Αναλογία όπλων προς χαβιάρι

Πρόκειται για έναν δείκτη που παρακολουθεί το ύψος των κρατικών κονδυλίων που διοχετεύονται σε αμυντικά αεροσκάφη (όπλα) έναντι του ποσού που δίνεται σε ιδιωτικά τζετ (χαβιάρι). Τα στοιχεία αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων, όταν αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες, καθώς και σε περιόδους σχετικής «νηνεμίας», οπότε οι πλούσιοι ξοδεύουν με άνεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης αυτός δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει μεταξύ της περιόδου παραγγελίας και της παράδοσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

Το ράλι του Bitcoin «γεννά» 1.500 εκατομμυριούχους κάθε μέρα

Θα φτιάξει τον Τιτανικό ΙΙ – Γιατί βαριέται να κάθεται και να μετρά τα χρήματά του

Ούτε ο Musk, ούτε ο Arnault: Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News