Business & Finance Πέμπτη 7/03/2024, 14:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «φόρος» του εργένη: Η ζωή για τους singles γίνεται ακόμη ακριβότερη

Ο «φόρος» του εργένη: Η ζωή για τους singles γίνεται ακόμη ακριβότερη

Από τους λογαριασμούς για το σπίτι και τα στεγαστικά δάνεια μέχρι τα ταξίδια και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, το κόστος ζωής ενός ατόμου ήταν ανέκαθεν υψηλότερο από τις αντίστοιχες οικονομικές επιβαρύνσεις ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας. Πλέον, το πρόβλημα παίρνει νέες διαστάσεις, καθώς το κύμα της ακρίβειας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών, έχουν ανεβάσει δυσανάλογα τον «λογαριασμό» για όσους ζουν μόνοι.

Το φαινόμενο, το λεγόμενο «Singles Tax» ή ο «φόρος» του εργένη, επηρεάζει τεράστια μερίδα του πληθυσμού, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 30,7% από το 2009 μέχρι το 2022 στην Ε.Ε. Στη Βρετανία, μάλιστα, το επιπλέον κόστος που καταβάλλει ετησίως κάποιος που μένει μόνος για ενοίκιο, δάνεια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κλπ ανέρχεται στα 3,739.8 ευρώ, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Ocean Finance.

Εξαιρετικά προβληματικό είναι ότι το 2022 η μεγαλύτερη κατηγορία νοικοκυριού στην Ε.Ε. ήταν τα μονοπρόσωπα, τα οποία υπολογίζονταν στα 71,9 εκατ. Σύμφωνα με ειδικούς, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αφού επηρεάζει και τις σχέσεις συνολικά, αλλά και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, εν μέρει λόγω του κοινωνικού στίγματος που εξακολουθεί να υπάρχει για τους άγαμους ή άτεκνους.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις

Στο τρέχον κύμα ακρίβειας, η μεγαλύτερη επιβάρυνση για όσους ζουν μόνοι είναι το ενοίκιο και τα στεγαστικά δάνεια ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Μάλιστα, ορισμένοι αποφεύγουν να χωρίσουν, ακόμη και από κακές σχέσεις, ακριβώς διότι φοβούνται ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος ζωής με έναν μισθό. Επίσης, σύμφωνα με το euronews, κάποιες τράπεζες προτιμούν να δίνουν δάνεια σε ζευγάρια, ακόμη και εάν οι μεμονωμένοι ενδιαφερόμενοι έχουν σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την αγορά σπιτιού.

Βέβαια, είναι ακριβότερο και το σούπερ μάρκετ, καθώς οι συσκευασίες είναι συνήθως οικογενειακές ή για δύο και τέσσερα άτομα. Αντίστοιχα υψηλότερο είναι το κόστος και για το φαγητό εκτός σπιτιού. 

Βέβαια, από την εξίσωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι λογαριασμοί, ρεύματος και νερού, που είναι ακριβότεροι για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά λόγω των παγίων, ενώ υψηλότερο είναι και το κόστος για συνδρομές τηλεόρασης ή υπηρεσιών streaming. 

Επίσης, οι προσφορές στα ταξίδια συχνά απευθύνονται σε ζευγάρια ή γκρουπ, όπως και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Τέλος, ακόμη και η φορολογία μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο όσους ζουν μόνοι. Στη Βρετανία για παράδειγμα, το επίδομα γάμου μπορεί να μειώσει τη φορολογία ενός ζευγαριού έως και κατά 1.000 βρετανικές λίρες τον χρόνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίνουμε τo 35% του εισοδήματος για τροφή και στέγη

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των καταναλωτών

Alpha Bank: Αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα – Γιατί δεν το «νιώθουν» οι καταναλωτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News