Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 19:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι σημάδια ότι η οικονομία της Αργεντινής εισέρχεται σε ύφεση

Έξι σημάδια ότι η οικονομία της Αργεντινής εισέρχεται σε ύφεση

Ένας αυξανόμενος αριθμός δεδομένων δείχνει ότι η Αργεντινή εισέρχεται φέτος στην έκτη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας, απομυθοποιώντας σκηνές με γεμάτα εστιατόρια σε πολυτελείς γειτονιές του Μπουένος Άιρες που υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα αποδεικνύονταν ανθεκτικές.

Μια ξηρασία ρεκόρ που στοίχισε στην οικονομία 20 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών γεωργίας είναι ο κύριος μοχλός πίσω από το βάθος της φετινής πτώσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός άνω του 115% ξεπερνά τους μισθούς, μειώνει τις δαπάνες πιστωτικών καρτών και τις μεγάλες αγορές προϊόντων καθώς οι αγοραστές ανησυχούν, λίγο πριν από τις φετινές προεδρικές εκλογές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ η υποτίμηση του πέσο – υποχώρησε περισσότερο από 50% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες – τροφοδοτεί κάποια κατανάλωση, η οικονομία της Αργεντινής αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο και να συρρικνωθεί περισσότερο από 3% για όλο το 2023.

Ακολουθούν έξι προειδοποιητικά σημάδια ύφεσης στην Αργεντινή: 

1. Χρέη στις πιστωτικές κάρτες 

Τον Μάιο, το χρέος πιστωτικών καρτών σε πέσο αυξήθηκε κατά 90% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, υστερώντας από τον ετήσιο πληθωρισμό κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες, ένα μεγαλύτερο χάσμα από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. Οι καταναλωτές φαίνεται να ελαφρύνουν τα υπόλοιπά τους πριν από τις βασικές προκριματικές εκλογές της 13ης Αυγούστου που ιστορικά προκαλεί οικονομική αστάθεια.

2. Μισθοί

Οι μισθοί των Αργεντινών αυξήθηκαν 104% από έτος σε έτος τον Απρίλιο, λίγο πίσω από τον ετήσιο πληθωρισμό εκείνη την εποχή, αλλά στην πραγματικότητα η ζημιά είναι πολύ χειρότερη. Ο ανεπίσημος τομέας της Αργεντινής – θέσεις εργασίας που πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο εισοδήματος – αντιπροσωπεύει σχεδόν τη μισή αγορά εργασίας, αλλά μόνο το ένα πέμπτο της στάθμισης στον επίσημο δείκτη μισθών της κυβέρνησης.
Οι μισθοί των άτυπων εργαζομένων ήταν 31% κάτω από τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας σημαντικές απώλειες εισοδήματος για εκατομμύρια εργαζομένους.

3. Εξαγωγές

Οι εξαγωγές αγαθών έχουν μειωθεί κατά 22% μέχρι στιγμής φέτος έως τον Μάιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας έλλειμμα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι εμπορικού πλεονάσματος πέρυσι. Τα εμπορεύματα που πλήττονται από την ξηρασία ήταν το μεγαλύτερο αντίβαρο στο εμπορικό ισοζύγιο, σημειώνοντας πτώση 37,2% για να ξεπεράσουν τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2018 ή της πανδημίας Covid-19.
Οι τιμές εξαγωγής μειώθηκαν 7% το πρώτο πεντάμηνο του 2023 και οι όγκοι 16%.

4. Οικονομική δραστηριότητα 

Η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε 4,2% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την κορύφωση της πανδημίας το 2020. Αν και οι περισσότεροι τομείς σημείωσαν ήπια ανάπτυξη, η γεωργική δραστηριότητα σημείωσε βουτιά 37%, έναν από τους χειρότερους μήνες της εδώ και πολλά χρόνια. Η εξόρυξη και η μεταποίηση σημείωσαν επίσης ετήσια πτώση.

5. Μεγάλες αγορές 

Οι αγοραστές μειώνουν τις μεγάλες αγορές, από τηλεοράσεις και κλιματιστικά μέχρι tablet και πλυντήρια πιάτων.
Ο αριθμός των μονάδων που πωλήθηκαν μειώθηκε δραστικά για τις περισσότερες οικιακές συσκευές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, τη στιγμή που οι τρέχουσες τιμές μειώθηκαν κατά 8% προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό. Μεταξύ των ειδών που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν οι τηλεοράσεις, τα κλιματιστικά, τα στεγνωτήρια και τα πλυντήρια πιάτων, τα οποία είχαν σημειώσει αύξηση πωλήσεων το 2022, αν και οι ηλεκτρικές θερμάστρες συνέχισαν να πωλούνται αρκετά.

6. Θέσεις εργασίας στη μεταποίηση 

Ο μεταποιητικός τομέας της Αργεντινής — με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας — είναι ένα από τα φωτεινά σημεία στην ανθεκτική αγορά εργασίας της χώρας. Αλλά οι καλές του ημέρες ίσως πλησιάζουν στο τέλος τους. Μεγαλύτερο μερίδιο των διευθυντών εργοστασίων αναμένει τώρα περικοπή περισσότερων θέσεων εργασίας παρά προσθήκη κατά τους επόμενους τρεις μήνες, αντιστρέφοντας την τάση των προσδοκιών μετά την πανδημία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News