Business & Finance Παρασκευή 29/03/2024, 07:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρέπει να κάνετε με τα χρήματά σας στα 20 – Τρεις συμβουλές από ειδικούς

Τι πρέπει να κάνετε με τα χρήματά σας στα 20 – Τρεις συμβουλές από ειδικούς

Η δεκαετία των 20 σηματοδοτεί για μεγάλο αριθμό νέων την ανεξαρτησία και τη «γλυκιά ζωή». Όσο υπέροχο όμως και να είναι το να ζει ένας εικοσάρης τη στιγμή, καλό είναι να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εφαρμοστούν μακροπρόθεσμες οικονομικές συνήθειες που θα τον καταστήσουν πιο επιτυχημένο στο μέλλον.

Η γενιά Z και οι νέοι millennials καλούνται να διαχειριστούν το πώς θα ξοδέψουν τα χρήματά τους, στη δεκαετία των 20 που περιλαμβάνει από την αποφοίτηση από κάποια Σχολή και την εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης, μέχρι την είσοδο στο εργατικό δυναμικό και την απόκτηση χρημάτων, πιθανώς πολύ περισσότερων από όσα είχαν ως αυτή την ηλικία.

Αν αναρωτιέστε πώς να αξιοποιήσετε τα χρήματά σας στη δεκαετία των 20, δύο οικονομικοί σύμβουλοι προτείνουν τρεις έξυπνες κινήσεις για τα χρήματά σας.

Ξεκινήστε τον προγραμματισμό για τη συνταξιοδότηση

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται και ενώ απέχει τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες ως τα 60 που πλησιάζει κανείς στη σύνταξη, ο χρόνος είναι με το μέρος σας και η δεκαετία των 20 είναι «η πιο σημαντική ηλικία» για να αρχίσετε να αποταμιεύετε για τη συνταξιοδότηση, λέει ο Andrew Fincher, οικονομικός σύμβουλος στην VLP Financial Advisors και πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής. 

Ο ίδιος σημειώνει πως δεν παίζει ρόλο το ποσό που κερδίζει κανείς αλλά ο χρόνος που επενδύει. Επίσης προτρέπει τους νέους να μάθουν αν η εταιρεία τους χορηγεί έναν λογαριασμό συνταξιοδοτικής αποταμίευσης που ευνοείται από τη φορολογία, και αν ο εργοδότης καλύπτει μέρος ή το σύνολο των εισφορών. «Δεν υπάρχει καμία άλλη επένδυση που γνωρίζω όπου να παίρνετε αμέσως το 100% των χρημάτων σας την πρώτη ημέρα, ή όποια και αν είναι η αντιστοιχία», λέει ο Joe Conroy, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σχεδιαστής και συγγραφέας του βιβλίου «Decades & Decisions: Οικονομικός σχεδιασμός σε κάθε ηλικία».

Αποπληρώστε τα χρέη σας

Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε ταξίδια ή δείπνα με φίλους, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε χρέος έχετε τώρα, ώστε να αποφύγετε τη μετέπειτα συσσώρευσή του.
Οι πιο συνηθισμένες μορφές χρέους για τους εικοσάρηδες περιλαμβάνουν πιστωτικές κάρτες, δάνεια αυτοκινήτου, φοιτητικά δάνεια και προσωπικά δάνεια. Τα υψηλά επιτόκια έχουν κάνει την αποπληρωμή του χρέους ακόμη πιο δύσκολη και το 2023 οι άνθρωποι κάτω των 29 ετών είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν 3.000 δολάρια χρέος από πιστωτικές κάρτες, στις ΗΠΑ.

Τα φοιτητικά δάνεια είναι ένα άλλο κοινό βάρος για πολλούς νέους, με σχεδόν το 35% των ενηλίκων ηλικίας 18 έως 29 ετών να έχουν ένα τέτοιο χρέος, σύμφωνα με την Education Data Initiative.

Ενσωματώστε τους γάμους στον προϋπολογισμό σας

Καθώς εισέρχεστε στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 20, είναι πιθανό ότι όλο και περισσότερες προσκλήσεις γάμου θα κατακλύζουν το γραμματοκιβώτιό σας.
Η συμμετοχή στο γάμο ενός φίλου δημιουργεί αναμνήσεις ζωής, αλλά μπορεί επίσης να σας στοιχίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ, αν χρειαστείτε ένα νέο φόρεμα ή κοστούμι ή πρέπει να πληρώσετε τα έξοδα ταξιδιού. Αυτός το ποσό συχνά πολλαπλασιάζεται αν είστε και κουμπάρος. 

Η εκ των προτέρων προετοιμασία για τα έξοδα συμμετοχής σε γάμο μπορεί να είναι χρήσιμη για να αποφύγετε να χρεωθείτε για ακριβές εκδηλώσεις, λένε οι οικονομικοί σύμβουλοι. Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε έναν προϋπολογισμό γάμου στον οποίο θα καταθέτετε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, ανάλογα με το πόσες εκδηλώσεις έχετε μπροστά σας.

Η ίδια στρατηγική θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τις διακοπές που πάντα θέλατε να κάνετε ή για ένα μεγάλο πάρτι γενεθλίων. Η δημιουργία ενός «ταμείου για μένα» μπορεί να σας επιτρέψει να εντάξετε τα έξοδα διασκέδασης στον τρόπο ζωής σας χωρίς να αγχώνεστε για τις συνέπειες, καταλήγουν οι οικονομολόγοι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης: 

Τρεις απλοί τρόποι να μάθετε στο παιδί σας για τα χρήματα 

Ούτε αποταμιεύουν, ούτε επενδύουν οι Έλληνες – Τι φοβούνται;

Ανατροπή: Οι millennials θα γίνουν η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News