Business & Finance Τρίτη 12/03/2024, 07:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχείτε μην σας απολύσουν; Να πώς να είστε προετοιμασμένοι 

Ανησυχείτε μην σας απολύσουν; Να πώς να είστε προετοιμασμένοι 

Με μία σειρά από μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό να προχωρούν σε απολύσεις, μπορεί να φοβάται κανείς, ότι και στη δική του εταιρεία ίσως κάνουν περικοπές κάποια στιγμή. 

Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή του άγχους και των γενικότερων αρνητικών συναισθημάτων, είναι η προετοιμασία, σύμφωνα με την Anne Lester, συγγραφέα του βιβλίου προσωπικών οικονομικών, “Your Best Financial Life: Save Smart Now for the Future You Want”, το οποίο θα κυκλοφορήσει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Πώς να προετοιμαστείτε καταλλήλως: 

Κάντε μια λίστα με τα έξοδα που θα κόψετε

Ξεκινήστε αποκτώντας μια σαφή εικόνα των εξόδων σας ενώ εξακολουθείτε να εργάζεστε και να κερδίζετε χρήματα. Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια λίστα με τα έξοδα που θα μπορούσατε να περικόψετε αμέσως, σε περίπτωση που αποχωρήσετε από τη δουλειά σας, λέει η Lester.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που πραγματικά δεν είναι πολύ οδυνηρά να τα κόψετε και στα οποία πιθανόν ξοδεύετε πολλά χρήματα, όπως οι υπηρεσίες streaming», λέει.

Επειδή μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρείτε άλλη δουλειά, κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα συνεχίσετε να μειώνετε τα έξοδά σας όσο περνάει ο καιρός.

«Κάντε λοιπόν δύο λίστες: Μια με τα έξοδα που θα κόψετε αμέσως, αλλά και μία ακόμη με αυτά που θα κόψετε αν δεν βρείτε δουλειά κατευθείαν», υπογραμμίζει η Lester.

Η προετοιμασία αυτών των λιστών εκ των προτέρων μπορεί να σας αποτρέψει από το να λάβετε πανικόβλητοι αποφάσεις σχετικά με τα έξοδα που πρέπει να κόψετε αμέσως. «Όταν αγχωνόμαστε πολύ, η ικανότητά μας να παίρνουμε καλές αποφάσεις μειώνεται σημαντικά», τονίζει.

Φυσικά, η μείωση στα έξοδα μπορεί να είναι απλώς προσωρινή. Όταν βρείτε πάλι δουλειά, μπορείτε να ξανά δώσετε χρήματα σε όσα απολαμβάνετε να κάνετε. 

Δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης 

Το δεύτερο βήμα σύμφωνα με τα όσα λέει η Lester στο CNBC, είναι η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης. Οι αποταμιεύσεις αυτές, θα πρέπει να είναι αρκετές για να καλύψουν περίπου τρεις έως έξι μήνες δαπανών διαβίωσης. 

Σε περίπτωση που δεν έχετε τόσα χρήματα στην άκρη, μην απογοητεύεστε. Σχεδόν το 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει μια έκτακτη δαπάνη 1.000 δολαρίων μέσα από τις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Bankrate.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πού δαπανάτε τα χρήματά σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναδιανείμετε τα έξοδα αυτά, στο ταμείο έκτακτης ανάγκης. 

Ενα παράδειγμα ως προς αυτό, είναι να εξοικονομήσετε χρήματα, μαγειρεύοντας στο σπίτι, αντί να παίρνετε φαγητό απ΄έξω, καταλήγει η Lester. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς παίρνουν οικονομικές αποφάσεις τα ελληνικά νοικοκυριά

Αυξήθηκαν οι πλούσιοι: Σχεδόν 630.000 άτομα με περιουσία άνω των 30 εκατ.

Ούτε αποταμιεύουν, ούτε επενδύουν οι Έλληνες – Τι φοβούνται;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News