Business & Finance Κυριακή 3/03/2024, 20:01
ΕΡΕΥΝΑ

Πώς παίρνουν οικονομικές αποφάσεις τα ελληνικά νοικοκυριά

Πώς παίρνουν οικονομικές αποφάσεις τα ελληνικά νοικοκυριά

Εμπιστοσύνη στην κρίση τους δείχνουν σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες για τη διαχείριση των οικονομικών τους, παρότι σημαντική μερίδα φαίνεται να αδυνατεί να κατανοήσει βασικές έννοιες οικονομικών.

Βάσει έρευνας του Found.ation για λογαριασμό της πλατφόρμας Financial Greeks, οι άνδρες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τείνουν να λαμβάνουν μόνοι τους τις σχετικές αποφάσεις διαχείρισης ή με λίγη βοήθεια από κάποιον επενδυτή από τον κοινωνικό τους χώρο με αποδεδειγμένη εμπειρία στον κλάδο. Αντιθέτως, οι γυναίκες και οι νεότεροι σε ηλικία επιζητούν περισσότερο την καθοδήγηση κάποιου επαγγελματία.

Ειδικότερα, το 30,25% των ανδρών προτιμά αποφασίζει χωρίς βοήθεια για τη διαχείριση των οικονομικών του έναντι του 22,01% των γυναικών. Αντιθέτως, ένα 15,24% των ανδρών στρέφεται σε κοντινά άτομα εμπιστοσύνης έναντι υψηλότερου ποσοστό 24,57% στις γυναίκες.

Μικρότερη είναι η απόκλιση σε ό,τι αφορά τη βοήθεια από πιστοποιημένους συμβούλους, όπου στρέφεται ένα 17,32% των ανδρών έναντι 21,33% των γυναικών. Επίσης, οι άνδρες σε ποσοστό 16,17% είναι πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον επενδυτή με σχετική εμπειρία έναντι του 9,39% των γυναικών. Τέλος, ένα 11,55% των ανδρών συμβουλεύεται ειδικά γραφεία έναντι 13,48% των γυναικών.

Μικρότερες είναι οι διαφορές, αλλά και χαμηλότερα τα ποσοστά, σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που εμπιστεύονται μεμονωμένους ειδικούς, όπως επιστήμονες, δημοσιογράφους κλπ, ή άτομα εμπιστοσύνης εκτός του στενού περιβάλλοντος για τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Πώς παίρνουν οικονομικές αποφάσεις τα ελληνικά νοικοκυριά-1

Ανάλογα με την ηλικία, προκύπτει ότι τα άτομα από 17 έως 54 ετών τείνουν να συμβουλεύονται περισσότερο επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων, γραφείων λογιστικής και συμβουλευτικής, έμπειρων επενδυτών και πιστοποιημένων συμβούλων. Αντίθετα, οι Έλληνες άνω των 55 ετών δείχνουν μεγαλύτερη στη δική τους κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη φορολογική τους δήλωση, οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο τους ειδικούς, με το 73,8% να την αναθέτει σε λογιστή έναντι 16,98% που την κάνει χωρίς βοήθεια και 8,24% που παίρνει βοήθεια από γνωστό.

Σε κάθε περίπτωση, τρεις στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε βάσει δημοσκόπησης από την Palmos Analysis.

Λείπουν βασικές γνώσεις οικονομικών

Παράλληλα, όμως, η έρευνα των Financial Greeκs, επιβεβαιώνει πως οι Έλληνες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών, όπως άλλωστε διαπίστωναν πρόσφατες έρευνες του ΟΟΣΑ και του Ευρωβαρόμετρου. Μάλιστα, τέσσερις στους 10 δυσκολεύoνται να κατανοήσουν βασικούς όρους και την επίπτωση στη ζωή τους.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι Έλληνες θεωρούν ότι μπορούν να διαχειριστούν καλά μόνοι τους τους λογαριασμούς καταθέσεων, μια αγοραπωλησία ακινήτου και τις προθεσμιακές καταθέσεις. Αντιθέτως, δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στη διαχείριση δανεισμού P2P, στις επενδύσεις σε μετοχές και σε ομόλογα. Πάντως, ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί καμία επενδυτική πρόταση, εάν δεν πάρει πρώτα βοήθεια.

Στα «ψιλά γράμματα» όμως, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες: Ένα 67% χρειάζεται συχνά βοήθεια τρίτου, προκειμένου να κατανοήσει τους ασφαλιστικούς όρους ή τους όρους σε επενδυτικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα οι περισσότεροι Έλληνες ενημερώνονται για τις οικονομικές εξελίξεις και για θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος από δημοσιογραφικές ιστοσελίδες (38,86%) ή την τηλεόραση (36,41%). Μικρότερα ποσοστά, στρέφονται και στα social media (26,99%) ή μη δημοσιογραφικές ιστοσελίδες (22,57%), εφημερίδες και περιοδικά (18,84%), ενημερωτικά βίντεο (14,23%) και ραδιόφωνο (8,24%), ενώ ένα ποσοστό 8,83% χρησιμοποιεί άλλα μέσα ή τίποτα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ούτε αποταμιεύουν, ούτε επενδύουν οι Έλληνες – Τι φοβούνται;

Oικονομικά αναλφάβητοι και άρα οικονομικά ευάλωτοι οι Έλληνες

«Επιδημία» ο οικονομικός αναλφαβητισμός – Περιορισμένες οι γνώσεις των Ελλήνων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News