Business & Finance Τετάρτη 21/02/2024, 07:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις απλοί τρόποι να μάθετε στο παιδί σας για τα χρήματα

Τρεις απλοί τρόποι να μάθετε στο παιδί σας για τα χρήματα

Το να μιλάει ένας γονιός στο παιδί του για τα χρήματα μπορεί να ακούγεται περιττό ή ακόμα και τρομακτικό.

Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν συνήθως να κατανοήσουν έννοιες σχετικά με τα χρήματα ήδη από την ηλικία των 6 ετών, λένε οι ειδικοί, και η έρευνα δείχνει ότι σχηματίζουν μόνιμες συνήθειες όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων ήδη από την ηλικία των 7 ετών. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να διδάσκουν στα παιδιά τους χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό από νωρίς, λέει η Alexa von Tobel, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος του venture fund Inspired Capital, η οποία έχει εκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η Von Tobel, η οποία ίδρυσε τη διαδικτυακή εταιρεία οικονομικών συμβούλων LearnVest το 2008 και την πούλησε για 375 εκατομμύρια δολάρια στην Northwestern Mutual, πρόσφατα συνεργάστηκε με την παιδική μάρκα Rebel Girls για να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Growing Up Powerful: Money Matters». Περιλαμβάνει μαθήματα προσωπικών οικονομικών για παιδιά και συμβουλές για γονείς για το πώς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα χρήματα. 

«Μπορούμε να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά εάν κατανοήσει και ελέγξει τους τρόπους που δαπανά τα χρήματα», λέει στο CNBC, προσθέτοντας ότι η έλλειψη βασικών μαθημάτων προσωπικών οικονομικών στα περισσότερα σχολεία είναι «απολύτως παράλογη για μένα».

Έχοντας αυτό κατά νου, προσφέρει τις τρεις καλύτερες συμβουλές της στους γονείς για το πώς να διδάξουν τον οικονομικό αλφαβητισμό στα παιδιά τους

Ο τόνος να είναι άμεσος

Οι γονείς πρέπει να δείξουν στα παιδιά πως τα χρήματα είναι κάτι που πρέπει να συζητιέται, αλλά δεν είναι η πιο σημαντική πτυχή της ζωής, έτσι ώστε να αναπτύξουν μία υγιή σχέση με αυτά, σημειώνει η von Tobel.

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως τα χρήματα είναι απλώς «ένα εργαλείο που θα τα βοηθήσουν να ζήσουν τη ζωή που θέλουν», εξηγεί. Εάν εργάζονται σκληρά, μπορούν να κερδίσουν χρήματα. Εάν τα διαχειρίζονται σωστά, μπορούν να διασφαλίσουν ότι έχουν πάντα αρκετά για να αγοράσουν αυτό που χρειάζονται και, αν είναι τυχεροί, αυτό που θέλουν. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι πιστωτικές κάρτες δεν είναι μαγικά αντικείμενα με τα οποία μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε.

Να είστε πρακτικοί

Μιλήστε στα παιδιά σας για τα χρήματα με τρόπους που έχουν νόημα για αυτά, συμβουλεύει η von Tobel. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να μιλάτε μαζί τους, σχετικά με το πόσο κοστίζουν τα καθημερινά είδη, όπως να τους πείτε ότι ένα μπουκάλι χυμό κοστίζει αρκετά ευρώ στην παραλία, ενώ στο σούπερ μάρκετ είναι φθηνότερο.

«Όταν είστε σε ένα κατάστημα και το παιδί σας θέλει κάτι, πάρτε το και δείξτε του την τιμή», λέει η von Tobel. «Αυτό κοστίζει 29 δολάρια. Η μαμά δεν έχει τα 29 δολάρια για αυτό σήμερα, αλλά μπορούμε να το πάρουμε στα γενέθλιά σου».

Αυτή η προσέγγιση διδάσκει στα παιδιά ότι το κόστος ποικίλλει και δεν είναι όλα εύκολο να αποκτηθούν εάν είναι ακριβά, γι΄αυτό θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις τιμές και τα ποσά που μπορούν να ξοδέψουν με ασφάλεια.

Κάντε τη διαδικασία διασκεδαστική 

Ο προϋπολογισμός μπορεί να είναι ένα αρκετά βαρετό θέμα. Ποιος θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για το μέλλον όταν μπορεί να ξοδέψει σε γλυκά και παιχνίδια τώρα;

Για να κρατούν τα παιδιά ενθουσιασμένα με την αποταμίευση και τον προϋπολογισμό, η von Tobel συνιστά στους γονείς να μιλούν για αυτές τις έννοιες με «αισιόδοξο και ενδυναμωτικό τρόπο». Ρωτήστε σε τι θα τους άρεσε να ξοδεύουν χρήματα και συζητήστε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να κερδίσουν και να εξοικονομήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσουν από μόνα τους αυτά τα πράγματα, παροτρύνει τους γονείς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι γονείς συνεχίζουν να δίνουν χρήματα στα παιδιά τους πολύ μετά την ενηλικίωση

Πέντε μικρά βήματα για να βελτιώσετε το οικονομικό σας μέλλον

Τι θέλουν να κάνουν με τα χρήματά τους οι νέοι το 2024;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News