Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόδα για πλούσιους και μη: Το γόητρο των ιδιωτικών νησιών

Μόδα για πλούσιους και μη: Το γόητρο των ιδιωτικών νησιών

Όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία θα πρέπει να έχουν ένα «ασφαλές καταφύγιο», ώστε να μπορούν να «δοκιμάζουν κάποια καινούργια πράγματα». Αυτό είχε δηλώσει στο παρελθόν o Larry Page, ένας από τους εμπνευστές και δημιουργούς του Google, ο οποίος φαίνεται πως πήρε αυτή τη σκέψη ένα βήμα παραπέρα.

Με περιουσία περίπου 124,5 δισ. δολαρίων, ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, έχει στην ιδιοκτησία του τουλάχιστον πέντε νησιά. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος αφότου έδωσε τα ηνία της Google στον τρέχοντα CEO, Sundar Pichai, έχει λίγο-πολύ εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας, φέρεται να έκανε την τελευταία τέτοιου είδους αγορά το 2018. Η συναλλαγή αφορούσε το σχετικά μεγάλο Cayo Norte στο Πουέρτο Ρίκο, ένα νησί γνωστό για τις αμμώδεις παραλίες και τους κοραλλιογενείς υφάλους, που αποτελεί καταφύγιο θαλάσσιων χελωνών.

Αυτός ο νησιωτικός παράδεισος πωλήθηκε έναντι 32 εκατ. δολαρίων. Προηγουμένως, το Cayo Norte ήταν επίσης στα χέρια ιδιώτη, ενός ντόπιου υπεύθυνου ανάπτυξης ακινήτων, ο οποίος το απέκτησε το 2006 μέσω δημοπρασίας. Πριν από αυτό ανήκε επί δεκαετίες στην οικογένεια Padrón, απόγονοι της οποίας εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, η αγορά των ιδιωτικών νησιών, κυρίως βραχονησίδων, έχει αρχίσει να ανοίγει ακόμη και για τον μέσο επαγγελματία που έχει κάποια χρήματα στην άκρη. Ωστόσο, βρισκόταν ανέκαθεν στο στόχαστρο των βαθύπλουτων. 

Εκτός από τον ελληνικό Σκορπιό, ο οποίος βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ρώσου επιχειρηματία Dmitry Rybolovlev, ο Larry Ellison, ιδρυτής της Oracle και πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κατέχει κατά 98% ένα ιδιωτικό νησί στη Χαβάη. Επιπλέον, ο Sir Richard Branson, επικεφαλής της Virgin, έχει ιδιωτικούς «παραδείσους» στην Καραϊβική και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. O Mark Zuckerberg της Meta έχει επίσης ένα νησί στην Χαβάη.

Η αγορά ενός ιδιωτικού νησιού είναι η επιτομή της πολυτέλειας, καθώς προσφέρει έναν τρόπο ζωής που μόνο λίγοι μπορούν να φανταστούν. Πέρα από την απόλυτη ιδιωτικότητα και το στάτους, τα νησιά αυτά έχουν πολλές φορές να προσφέρουν σχεδόν ανέγγιχτη φυσική ομορφιά και άπλετες δυνατότητες προσαρμογής βάσει των ατομικών αναγκών και επιθυμιών του ιδιοκτήτη.

Πάντως, η ζήτηση για ιδιωτικά νησιά και απομονωμένα ακίνητα ανεβαίνει διεθνώς. Όσο τα ταξίδια γίνονται όλο και πιο εύκολα, πολλοί αναζητούν τρόπους να κάνουν διακοπές μακριά από τα πλήθη. Στους βαθύπλουτους, πέραν από αυτή την ανάγκη δίνεται και η δυνατότητα απομόνωσης και ασφάλειας, ενώ ορισμένοι το βλέπουν και ως καλή επενδυτική ευκαιρία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνει την επένδυσή του στο Σκορπιό ο Ριμπολόβλεφ

Διακοπές σε ιδιωτικά νησιά και για μικρότερα πορτοφόλια

Η πραγματική ιστορία πίσω από το ξεκαρδιστικό πρώτο όνομα του Google

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News