Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 15:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια με τον πληθωρισμό προς το 70%

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια με τον πληθωρισμό προς το 70%

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ένα μήνα αφότου εξέπληξε τις αγορές με μια μεγάλη επιτοκιακή αύξηση και επιπλέον μέτρα νομισματικής σύσφιγξης.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Fatih Karahan άφησε το επιτόκιο μίας εβδομάδας στο 50%. Όλοι οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση, εκτός από δύο που έκαναν λόγο για παύση.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιδράσεις της νομισματικής σύσφιξης, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, αλλά επανέλαβε ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την πορεία του πληθωρισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Είπε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική «μέχρι να σημειωθεί σημαντική και διαρκής μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

Οι policymakers στην Τουρκία έχουν επεκτείνει τους διαύλους νομισματικής σύσφιγξης και έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν ακριβότερο το κόστος δανεισμού με άλλους τρόπους πέραν των νέων επιτοκιακών αυξήσεων. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια από τον περασμένο Ιούνιο που ξεκίνησε η εκστρατεία επιθετικής σύσφιγξης.

Το διάλειμμα από τις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να διαρκέσει μήνες, ενώ η όποια χαλάρωση αργότερα μέσα στο έτος εξαρτάται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού από το ανώτατο επίπεδο άνω του 70% που αναμένεται τον Μάιο. Ο Karahan έχει δεσμευτεί να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να περιορίσει την αύξηση των τιμών που παραμένει υπό την πίεση των ακόμη ζωηρών καταναλωτικών δαπανών. 

Η κεντρική τράπεζα «συνεχίζει να λέει τα σωστά πράγματα», δήλωσε ο Henrik Gullberg, μακροοικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Coex Partners Ltd. στο Λονδίνο. Αλλά ο πραγματικός πληθωρισμός «εξακολουθεί να επιταχύνεται, οπότε οι αγορές θα ήθελαν να δουν ευοίωνη τάση και την κεντρική τράπεζα σε ετοιμότητα προκειμένου να αρχίσουν να πιστεύουν σε αυτήν ότι καταπολεμά τον πληθωρισμό», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ανησυχία καθώς ο πληθωρισμός ανοίγει το βήμα του προς το 70%

Τουρκία: Άντεξε τις αυξήσεις επιτοκίων η οικονομία – Πάνω από τις προβλέψεις το ΑΕΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News