Business & Finance Δευτέρα 4/03/2024, 11:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ανησυχία καθώς ο πληθωρισμός ανοίγει το βήμα του προς το 70%

Τουρκία: Ανησυχία καθώς ο πληθωρισμός ανοίγει το βήμα του προς το 70%

Στα υψηλά 15 μηνών επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τις τιμές, αφότου ολοκλήρωσε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 67,1%, από 64,9% τον Ιανουάριο, εν μέρει λόγω της απότομης αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στο 66%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,5%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο. Ο δείκτης αυτός, τον οποίο παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα, παραμένει αρκετά υψηλότερος από τα επίπεδα του δ΄ τριμήνου.

Τουρκία: Ανησυχία καθώς ο πληθωρισμός ανοίγει το βήμα του προς το 70%-1

Οι Τούρκοι υπεύθυνοι πολιτικής εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφώσει πάνω από το 70% τον Μάιο, αλλά άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα τον περασμένο μήνα, αφότου προχώρησαν σε συνολικές αυξήσεις 3.650 μονάδων βάσης σε οκτώ κινήσεις. Τώρα, η κεντρική τράπεζα τηρεί στάση αναμονής, όμως η επιδείνωση των προοπτικών σημαίνει ότι το επίσημο κόστος δανεισμού παραμένει πολύ χαμηλότερο από το μηδέν, εάν προσαρμοστεί στον πληθωρισμό.

«Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι με τόσο αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετά σφικτή για να φέρει τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 5% και να περιορίσει τις πληθωριστικές προσδοκίες», λέει στο Bloomberg o Piotr Matys, αναλυτής της InTouch Capital Markets.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συνυπολογίζονται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στο 72,9% τον Φεβρουάριο, από 70,5% τον Ιανουάριο.

Οι αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων, τα οποία αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του «καλαθιού»  για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, επιταχύνθηκαν στο 71,1%, από το 69,7% τον Ιανουάριο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,5% έναντι 12,1% τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώνονται πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν αυτό τον μήνα, με το κόμμα του Recep Tayyip Erdogan να επιχειρεί να πάρει πίσω μεγάλες πόλεις όπως την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα από την αντιπολίτευση. Η πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική εν όψει των εκλογών αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Fatih Karahan, που ανέλαβε στις αρχές του Φεβρουαρίου, έχει πει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Άντεξε τις αυξήσεις επιτοκίων η οικονομία – Πάνω από τις προβλέψεις το ΑΕΠ

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Σε επιφυλακή για νέες αυξήσεις

Τουρκία: «Γεράκι» ο νέος κεντρικός τραπεζίτης – Καθησύχασε τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News