Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 09:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Άντεξε τις αυξήσεις επιτοκίων η οικονομία – Πάνω από τις προβλέψεις το ΑΕΠ

Τουρκία: Άντεξε τις αυξήσεις επιτοκίων η οικονομία – Πάνω από τις προβλέψεις το ΑΕΠ

Πολύ γρηγορότερα από ό,τι προβλεπόταν αναπτύχθηκε η οικονομία της Τουρκίας και απέφυγε να βυθιστεί σε ύφεση, παρά τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, η τουρκική οικονομία των 1,1 τρισ. δολαρίων εμφάνισε ανάπτυξη 1% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η επίδοση αυτή ξεπέρασε αισθητά τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίες έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3%.

Πάντως, σε ετήσια βάση, η δυναμική της τουρκικής οικονομίας μειώθηκε, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% έναντι 6,1% το τρίτο τρίμηνο. Και πάλι, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλότεροι από το 3,5% που προέβλεπε δημοσκόπηση αναλυτών του Bloomberg.

Για το σύνολο του έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,5%, από 5,5% το 2022.

Η στροφή προς μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τον Ιούνιο επιβαρύνει την κατανάλωση, η οποία κινεί πάνω από το μισό τουρκικό ΑΕΠ. Με απότομη επιβράδυνση των δανείων και με τις λιανικές πωλήσεις μετά βίας να αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση, ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός που διογκώθηκε κατά την εποχή του φθηνού χρήματος.

Βέβαια, η υποτονική ανάπτυξη δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων, αφότου τα ανέβασε κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι τον Ιανουάριο. Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Fatih Karahan, είχε ήδη δηλώσει ότι περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εάν η εγχώρια ζήτηση απογειωθεί μετά τις αυξήσεις των μισθών στην Τουρκία.

Ενώ η οικονομία ισορροπεί σε χαμηλότερες ταχύτητες, η ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τον Karahan, ο οποίος θέλει να φέρει τον πληθωρισμό στο 36% μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου στο μισό από τα πρόσφατα υψηλά του.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Σε επιφυλακή για νέες αυξήσεις

Τουρκία: «Γεράκι» ο νέος κεντρικός τραπεζίτης – Καθησύχασε τις αγορές

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News