Business & Finance Τρίτη 23/04/2024, 16:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nagel (ΕΚΤ): Μείωση επιτοκίων μόνο εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις

Nagel (ΕΚΤ): Μείωση επιτοκίων μόνο εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού εφόσον οι νέες προβλέψεις της και τα νέα δεδομένα επιβεβαιώσουν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή οδεύει προς το 2%, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ  και κεντρικός τραπεζιτης της Bundesbank, Joachim Nagel.

«Πριν από τη μείωση των επιτοκίων, πρέπει να είμαστε πεπεισμένοι βάσει των δεδομένων ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει πράγματι τον στόχο μας εγκαίρως και με βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Nagel  την Τρίτη σε ομιλία του στο Βερολίνο.

«Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των μισθών, την παραγωγικότητα και τα περιθώρια κέρδους», είπε. «Εάν οι ευνοϊκές προοπτικές για τον πληθωρισμό που είχαμε τον Μάρτιο επιβεβαιωθούν στις προβλέψεις του Ιουνίου με τα εισερχόμενα στοιχεία να στηρίζουν αυτή την εκτίμηση, μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή τους, τον Ιούνιο, αλλά το τι θα συμβεί μετά είναι ακόμη στον αέρα.

Παρότι αρκετοί policymakers δήλωσαν πρόσφατα ότι το κόστος δανεισμού πιθανόν να μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους, το κατά πόσο θα υπάρξει χαλάρωση μπορεί να εξαρτηθεί από τις εγχώριες πιέσεις στις τιμές και τους εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ο Nagel προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν αβέβαιες. «Για παράδειγμα, η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να μειωθεί πιο αργά ή η παραγωγικότητα θα μπορούσε να ανακάμψει λιγότερο έντονα από ό,τι εκτιμάται στις προβλέψεις», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Luis de Guindos: Βέβαιη η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις

Ευρώπη: Κρας τεστ για το τραπεζικό ράλι τα αποτελέσματα τριμήνου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News