Business & Finance Τρίτη 23/04/2024, 08:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Luis de Guindos: Βέβαιη η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις

Luis de  Guindos: Βέβαιη η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις

Εκτός και εάν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη, η μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούνιο, είναι βέβαιη, δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Luis de  Guindos.

«Εάν τα πράγματα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση όπως τις τελευταίες εβδομάδες, θα χαλαρώσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική μας τον Ιούνιο», είπε ο Guindos στη Le Monde, σύμφωνα με το Bloomberg. «Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από τώρα έως και τότε, όπως λέτε στα γαλλικά, είναι ένα ‘fait accompli’».

Τα σχόλιά του έρχονται να επιβεβαιώσουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Αυτό που μένει να φανεί είναι τα επόμενα βήματά της, με τον αντιπρόεδρο να αναφέρει ως κινδύνους τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, τη γεωπολιτική κατάσταση και τον πιθανό αντίκτυπό της στο πετρέλαιο.

«Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε λόγω του επιπέδου αβεβαιότητας», είπε. «Έχω ήδη αναφερθεί στον Ιούνιο. Όσο για το τι θα συμβεί μετά, τείνω να είμαι πολύ προσεκτικός».

Κατά τα άλλα, ο Guindos δήλωσε ότι το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εξακολουθεί να αυξάνεται. Αλλά νομίζω ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δούμε κάποια βελτίωση της παραγωγικότητας».

Αναφερόμενος στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσε: «Αυτό που αποφασίζει η Federal Reserve είναι κρίσιμο όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, η οποία επηρεάζει και την Ευρωζώνη».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News