Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 08:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινεζικά προϊόντα Made in Mexico – Η κερκόπορτα για τις ΗΠΑ

Κινεζικά προϊόντα Made in Mexico – Η κερκόπορτα για τις ΗΠΑ

Ένα εμπορικό τρίγωνο έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και το Μεξικό, με λέξη – κλειδί το nearshoring. Μπορεί οι ανακλινόμενες πολυθρόνες και οι βελούδινοι δερμάτινοι καναπέδες που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Man Wah Furniture στο Μόντερεϊ να είναι 100% ‘Made in Mexico’, ωστόσο η εταιρεία χτίστηκε με κινεζικό κεφάλαιο.

Τα προϊόντα της μάλιστα προορίζονται για μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, όπως η Costco και η Walmart. Όταν μια αμερικανική οικογένεια αγοράζει έναν καναπέ σε ένα κατάστημα Walmart κοντά της, μπορεί να μην έχει ιδέα για την πολύπλοκη γεωπολιτική που διέπει την παραγωγή του.

Η Man Wah είναι μία από τις δεκάδες κινεζικές εταιρείες που μετεγκαταστάθηκαν σε βιομηχανικά πάρκα στο βόρειο Μεξικό τα τελευταία χρόνια, για να φέρουν την παραγωγή πιο κοντά στην αγορά των ΗΠΑ. Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων από τα μεταφορικά έξοδα, το τελικό προϊόν τους θεωρείται πλήρως μεξικανικό, κάτι που σημαίνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς και τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν επιβληθεί στα κινεζικά προϊόντα εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Yu Ken Wei μάλιστα προσβλέπει στο να τετραπλασιάσει την παραγωγή στο Μεξικό και να εργάζονται στην εταιρεία περισσότερα από 1.200 άτομα, ενώ ήδη από το 2022 απασχολούνται 450 εργαζόμενοι.

Ώθηση στην οικονομία του Μεξικού

Έως τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι συνολικές εξαγωγές του Μεξικού είχαν αυξηθεί κατά 5,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 52,9 δισ. δολάρια.
Μέσα σε μόλις δύο μήνες του τρέχοντος έτους, υπήρξαν ανακοινώσεις για επενδύσεις κεφαλαίου στο Μεξικό ύψους σχεδόν του μισού του ετήσιου συνολικού ποσού πίσω στο 2020.

Το εργοστάσιο καναπέδων Man Wah βρίσκεται εντός του Hofusan, ενός κινεζικο-μεξικανικού βιομηχανικού πάρκου. Η ζήτηση για τα οικόπεδά του είναι τεράστια: Κάθε διαθέσιμος χώρος έχει πωληθεί. Στην πραγματικότητα, η Ένωση Βιομηχανικών Πάρκων του Μεξικού αναφέρει ότι κάθε θέση που πρόκειται να κατασκευαστεί στη χώρα μέχρι το 2027 έχει ήδη αγοραστεί.

Δεν είναι μόδα

Δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί Μεξικανοί οικονομολόγοι λένε ότι το ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα δεν είναι περαστική μόδα. «Οι λόγοι που φέρνουν κεφάλαια στο Μεξικό είναι εδώ για να μείνουν», λέει ο Juan Carlos Baker Pineda, πρώην υφυπουργός εξωτερικού εμπορίου του Μεξικού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ πρόκειται να μειωθεί σύντομα.

Ο Pineda ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεξικού για τη νέα βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, USMCA.

Το Μεξικό εταίρος των ΗΠΑ

Το Μεξικό αντικατέστησε πρόσφατα την Κίνα ως ο κύριος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, μια σημαντική και συμβολική αλλαγή. Το αυξημένο εμπόριο του Μεξικού με τις ΗΠΑ προήλθε επίσης από τη μετεγκατάσταση της παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών από εργοστάσια στην Ασία, σε μεξικανικές εγκαταστάσεις.

Ίσως η σημαντικότερη ανακοίνωση ήρθε από τον Elon Musk πέρυσι, όταν αποκάλυψε τα σχέδια για ένα νέο εργοστάσιο Gigafactory της Tesla έξω από το Μοντερέι. Ωστόσο, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν έχει ακόμη θεμελιώσει το εργοστάσιο αξίας 10 δισ. δολαρίων.

Χρειάζεται προσοχή

Όσον αφορά όμως τις κινεζικές επενδύσεις, χρειάζεται προσοχή σχετικά με την εμπλοκή του Μεξικού στον ευρύτερο γεωπολιτικό αγώνα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς δεν υπάρχει κάποια στρατηγική του Μεξικού στη νέα αυτή «τριγωνική» σχέση.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν και στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, ενδέχεται να υπάρξουν νέες πολιτικές εκτιμήσεις. Όμως, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ είτε ο Τζο Μπάιντεν είναι στον Λευκό Οίκο τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λίγοι περιμένουν βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Επομένως το nearshoring ορίζεται καλύτερα από αυτό που αποκαλεί «security-shoring» και το Μεξικό θα πρέπει να προσέχει για να μη βρεθεί στη μέση της διαμάχης.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στο Μεξικό είναι οι συνθήκες να συμβαδίζουν με τις εταιρικές και κυβερνητικές αποφάσεις για τη διατήρηση αυτής της τάσης μακροπρόθεσμα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ανατροπή στο εμπόριο – Οι ΗΠΑ αγοράζουν τώρα περισσότερα από το Μεξικό παρά από την Κίνα

Συρρικνώθηκε η αξία των εξαγωγών της Κίνας τον Μάρτιο

Πύργος από τραπουλόχαρτα το διεθνές εμπόριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News