Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 10:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Οι ΗΠΑ κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο – «Όχι» στην έρευνα για τη ναυτιλία

Κίνα: Οι ΗΠΑ κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο – «Όχι» στην έρευνα για τη ναυτιλία

Η Κίνα «αντιτίθεται σθεναρά» στην έρευνα των ΗΠΑ για τη ναυτιλία, την εφοδιαστική και τη ναυπηγική βιομηχανία της, κάνοντας λόγο για «το ένα λάθος μετά το άλλο».

Σε επίσημη ανακοίνωση αργά την Τετάρτη, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είπε ότι ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις στις δικές τους βιομηχανίες, «παρόλα αυτά κατηγορούν την Κίνα ότι υιοθετεί «μη εμπορικές πρακτικές».

«Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη των βιομηχανιών της Κίνας είναι το αποτέλεσμα της τεχνολογικής καινοτομίας και της ενεργού συμμετοχής των εταιρειών στον ανταγωνισμό της αγοράς», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο.

Την Τετάρτη, το Γραφείο της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα στους κλάδους της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποίησε «αθέμιτες, μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές» για να κυριαρχήσει σε αυτούς τους τομείς. Σύμφωνα με τον νόμο περί εμπορίου του 1974, το άρθρο 301 επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες πρακτικές ξένων κυβερνήσεων που επηρεάζουν το εμπόριο των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο κάλεσε τις ΗΠΑ να «σεβαστούν τους πολυμερείς κανόνες» και δεσμεύθηκε να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του».

Η έρευνα πραγματοποιείται καθώς πέντε εθνικά εργατικά συνδικάτα ξεκίνησαν μια αναφορά στις 12 Μαρτίου ζητώντας από τις ΗΠΑ να διερευνήσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές στους τομείς της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας.

Η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, δεσμεύτηκε να ξεκινήσει μια «πλήρη και ενδελεχή έρευνα μετά τις ανησυχίες των συνδικάτων».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε επίσης την Τάι να τριπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες.

Η Deborah Elms, επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής στο Ίδρυμα Hinrich, είπε ότι η έρευνα θα μπορούσε να αποβεί πιο σημαντική από την έκκληση του Μπάιντεν για αυξήσεις δασμών στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου. Και αυτό, επειδή η συνολική ποσότητα κινεζικού χάλυβα στην αγορά των ΗΠΑ είναι μικρότερη από 1%.

«Καθώς μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη εκλογική περίοδο, και τα δύο κόμματα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, ανταγωνίζονται στις ΗΠΑ για να δουν ποιος θα μπορούσε να είναι πιο σκληρός απέναντι στην Κίνα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News