Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 10:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαμπρότερο μέλλον στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας «βλέπει» ο Κινέζος πρόεδρος

Λαμπρότερο μέλλον στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας «βλέπει» ο Κινέζος πρόεδρος

Στο μέλλον των διμερών σχέσεων ΚίναςΗΠΑ και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμα στελέχη των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Ο Σι δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν και δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η σχέση δεν μπορεί να επιστρέψει στις παλιές ημέρες, αλλά μπορεί να αγκαλιάσει ένα λαμπρότερο μέλλον». Ο Σι αναφέρθηκε στα τελευταία δύο έτη κατά τα οποία οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν κάποιες αποτυχίες και σοβαρές προκλήσεις, από τις οποίες, όπως είπε, «πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα».

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι «ήταν τιμή μας να προσκληθούμε και να συμμετάσχουμε στο διάλογο με τον πρόεδρο Σι για να συζητήσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με την πτώση του εμπορίου, των επενδύσεων και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, καθώς και την επιθυμία μας να συμβάλουμε στη βελτίωση της δέσμευσης και των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μας». Ιδιαίτερη έμφαση συμφώνησαν να δοθεί τόσο σε παραδοσιακούς τομείς όπως το εμπόριο και η γεωργία, όσο και σε αναδυόμενους, όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Κίνα έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη κατά περίπου 5% φέτος. Οι αρχές έχουν θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα προωθούν τις προσπάθειες για τη στήριξη της κατανάλωσης. Ο Κινέζος πρόεδρος περιέγραψε την οικονομία της Κίνας ως «υγιή και βιώσιμη».

Ο υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Wang Yi, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων Zheng Shanjie και ο υπουργός Εμπορίου Wang Wentao συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση.

Η FedEx επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρός της, Rajesh Subramaniam, ήταν μεταξύ εκείνων που συναντήθηκαν με τον Σι την Τετάρτη στο Πεκίνο. Η Blackstone και η Qualcomm δεν προέβησαν σε σχολιασμό.

Ξένες επενδύσεις

Η ανακοίνωση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Σι «ενθάρρυνε» την Κίνα να «αντιμετωπίσει περαιτέρω τις μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με τις διασυνοριακές ροές δεδομένων, τις δημόσιες συμβάσεις, την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη βελτίωση της ρυθμιστικής διαφάνειας».

Σε δηλώσεις του ο Σι τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση της Κίνας δεν θα σταματήσει», καθώς η χώρα«σχεδιάζει και εφαρμόζει μια σειρά σημαντικών βημάτων για την ολοκληρωμένη εμβάθυνση της μεταρρύθμισης και τη σταθερή προώθηση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος προσανατολισμένου στην αγορά {…}. Αυτό θα δημιουργήσει ευρύτερο χώρο ανάπτυξης για τις αμερικανικές και άλλες ξένες επιχειρήσεις».

Κατά τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2023 στο Σαν Φρανσίσκο υπήρξε κοινή γραμμή ως προς την ανάγκη σταθεροποίησης και βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών ενώ οι διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις είχαν οριστεί ως «νέα και εξελισσόμενη κατάσταση».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, έχει αποδεσμεύσει κίνητρα για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του έχει επίσης χρησιμοποιήσει ελέγχους στις εξαγωγές για να περιορίσει τις αμερικανικές εταιρείες από την πώληση προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγών στην Κίνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης:

Επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Κίνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News