Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 09:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Το Πεκίνο θέτει φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 5% φέτος

Κίνα: Το Πεκίνο θέτει φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 5% φέτος

Έναν φιλόδοξο στόχο για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της κατά 5% φέτος έθεσε η Κίνα, καθώς ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων με στόχο την τόνωση της οικονομίας της.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον πρωθυπουργό Li Qiang στο άνοιγμα του ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου. Ο Li αναγνώρισε ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας αντιμετώπισαν «δυσκολίες», προσθέτοντας ότι πολλές από αυτές «δεν έχουν ακόμη επιλυθεί».

«Τα ρίσκα και οι πιθανοί κίνδυνοι στο real estate, στα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα μικρομεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν σοβαροί σε ορισμένους τομείς», είπε. «Υπό αυτές τις συνθήκες, αντιμετωπίσαμε πολύ περισσότερα διλήμματα στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στην εκτέλεση της δουλειάς μας».

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία είναι η ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα ακινήτων της Κίνας, που έχει πληγεί από βαθιά κρίση. Το Πεκίνο στοχεύει επίσης να δημιουργήσει 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις αστικές περιοχές, όπως αναφέρει το BBC.

Επίσης, η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα αυξηθεί, ενώ η έρευνα θα ενισχυθεί στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα σε τομείς όπως εκείνοι της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των βιοεπιστημών.

Παράλληλα με αυτά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ανακοινώθηκε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 7,2% φέτος. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του Πεκίνου είναι κάτι που παρακολουθούν στενά οι ΗΠΑ αλλά και οι γείτονές του στην περιοχή, καθώς οι εντάσεις με την Ταϊβάν παραμένουν υψηλές.

Εδώ και δεκαετίες, η κινεζική οικονομία εμφάνιζε αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, με τα επίσημα στοιχεία να υπολογίζουν ότι το ΑΕΠ αυξανόταν κατά μέσο όρο κοντά στο 10% ετησίως.

Στην πορεία, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με το Πεκίνο να ισχυρίζεται ότι έχει βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,2% πέρυσι, επίπεδα που είναι ιδιαίτερα χαμηλά  για τα δεδομένα της Κίνας. Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά και υποστηρίζουν ότι η πραγματική ανάπτυξη είναι ακόμα χαμηλότερη.

«Νομίζω ότι τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια θα είναι δύσκολα», δήλωσε στο BBC ο Andrew Collier, της κινεζικής εταιρείας αναλύσεων Orient Capital Research. «Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα νούμερα είναι εντελώς κατασκευασμένα. Η ιδέα της ανάπτυξης 5,2% ή 5,5% είναι πολύ πιθανόν λανθασμένη. Είναι πιο κοντά στο 1% ή 2%», πρόσθεσε.

Όποια στοιχεία και αν είναι ακριβή, είναι σαφές ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μια τρομακτική σειρά οικονομικών προκλήσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι η κρίση στην αγορά ακινήτων, η αστάθεια του χρηματιστηρίου, η υψηλή ανεργία των νέων και η απειλή του αποπληθωρισμού, καθώς οι τιμές καταναλωτή συνεχίζουν να πέφτουν.

Αυτά τα άμεσα προβλήματα επιδεινώνονται από μακροπρόθεσμες προκλήσεις, που εκτείνονται από το εμπόριο και τις γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων και τη γήρανση του πληθυσμού της Κίνας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Η αγορά δεν έχει πιάσει πάτο»: Γιατί το κινεζικό real estate βουλιάζει ακόμη

Στη δίνη του αποπληθωρισμού η Κίνα – Η μεγαλύτερη πτώση τιμών εδώ και 15 χρόνια

Κίνα: Ανάπτυξη 5,2% το 2023 – Ξεκινά «Κρίσιμο έτος» για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News