Business & Finance Πέμπτη 8/02/2024, 09:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη του αποπληθωρισμού η Κίνα – Η μεγαλύτερη πτώση τιμών εδώ και 15 χρόνια

Στη δίνη του αποπληθωρισμού η Κίνα – Η μεγαλύτερη πτώση τιμών εδώ και 15 χρόνια

Με τον  ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών πέφτουν οι τιμές στην Κίνα, καθώς η οικονομία παλεύει με την αδύναμη ζήτηση  και βυθίζεται στη δίνη του αποπληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας πτώσης και η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009, μετά την οικονομική κρίση.

Ο πληθωρισμός επηρεάστηκε από την πτώση των τιμών των τροφίμων κατά 5,9% σε ετήσια βάση. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν κατά 17%, ενώ τα φρέσκα λαχανικά ήταν 12,7% φθηνότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο και τα φρούτα κοστίζουν 9,1% λιγότερο.

Τα εργοστάσια της Κίνας συνέχισαν να μειώνουν τις τιμές τους και τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι τον Ιανουάριο μετά από πτώση 2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας έπεσαν σε αποπληθωριστικό έδαφος το περασμένο καλοκαίρι και έκτοτε είναι περίπου στάσιμες.

Η κινεζική οικονομία δυσκολεύεται, καθώς η ανάκαμψη μετά την άρση των περιορισμών του Covid-19 παραπαίει και ο υπερχρεωμένος τομέας των ακινήτων συρρικνώνεται.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News