Business & Finance Τετάρτη 17/04/2024, 11:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Κίνδυνοι στην τελική μάχη με τον πληθωρισμό – Προτρέχουν οι αγορές

ΔΝΤ: Κίνδυνοι στην τελική μάχη με τον πληθωρισμό – Προτρέχουν οι αγορές

Για «αναταράξεις» στην τελική ευθεία της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού προειδοποιεί το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία τους τελευταίους μήνες, προτρέχουν, με τον κίνδυνο να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στο επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, το ΔΝΤ τονίζει ότι δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, επιβαρύνοντας το επενδυτικό κλίμα. Επίσης, επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι επικρατεί κάποια ένταση στην αγορά κατοικίας, ασκώντας πίεση σε μια μερίδα δανειστών. Εκτός αυτού, η κατάσταση στην Κίνα είναι έκρυθμη, καθώς οι χρηματοοικονομικές της αγορές μπορεί να λυγίσουν υπό το βάρος των προβλημάτων στον οικιστικό κλάδο. Πλην αυτών των άμεσων ανησυχιών, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τα τρωτά σημεία στα δάνεια ιδιωτικού και δημοσίου τομέα διεθνώς αυξάνονται.

Εξάλλου, τονίζει το ΔΝΤ, υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι αποπληθωρισμός καθυστερεί σε ορισμένες χώρες και ότι η ακρίβεια «επιμένει» σε ορισμένους κλάδους, προμηνύοντας δυσκολίες στην τελική ευθεία των κεντρικών τραπεζών. Εάν τα δεδομένα αυτά επηρεάσουν την αισιοδοξία των επενδυτών, ίσως προκαλέσουν και έντονες διακυμάνσεις στην αγορά, η οποία αυτή τη στιγμή κινείται σαν η πορεία της νομισματικής πολιτικής φέτος να είναι προδιαγεγραμμένη.

Κι όμως, τονίζει το ΔΝΤ, σε αυτή τη φάση -πράγματι έπειτα από μήνες επιβράδυνσης διεθνώς- η πορεία του πληθωρισμού αποκλίνει από χώρα σε χώρα, επιδεικνύοντας μάλιστα κάποια επιτάχυνση το τελευταίο τρίμηνο σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Εξάλλου, ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες. Πέραν τούτου, εάν κλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις και κατά συνέπεια επιδεινωθούν οι συνθήκες στη ναυτιλία και την παραγωγή ενέργειας, είναι πιθανό να δούμε αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Παρά την αβεβαιότητα και τις προβλέψεις για επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες, καταγράφονται περιορισμένες διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές. Έτσι, προειδοποιεί το ΔΝΤ, εάν υπάρξουν δυσάρεστες «εκπλήξεις» στο πεδίο του πληθωρισμού, τότε ο επενδυτικός κόσμος είναι πιθανό να αναθεωρήσει απότομα τις προσδοκίες του για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας ένα διευρυμένο selloff από την αγορά ομολόγων μέχρι τις μετοχές και τα κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα πάντοτε με το ΔΝΤ, οι επενδυτές που πιστεύουν ότι ο κεντρικές τράπεζες έχουν νικήσει τη μάχη εναντίον του πληθωρισμού ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως. Πάντως, τονίζει, οι αξιωματούχοι οφείλουν να εξισορροπήσουν τις προσδοκίες της αγοράς και να αποφύγουν τυχόν πρόωρες κινήσεις στη μείωση των επιτοκίων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα φέτος και πληθωρισμός 2,7%

Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με μία 10ετία υποτονικής ανάπτυξης

ΔΝΤ: Διαφορετική η επίδραση των υψηλών επιτοκίων σε κάθε χώρα – Ποιες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News