Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 13:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δισεκατομμυριούχος που καταδικάστηκε σε θάνατο – Η απάτη μαμούθ και η δίκη

Η δισεκατομμυριούχος που καταδικάστηκε σε θάνατο – Η απάτη μαμούθ και η δίκη

Σε θάνατο καταδικάστηκε από δικαστήριο του Βιετνάμ η μεγιστάνας του real estate, η Truong My Lan για υπόθεση απάτης ύψους 12 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Η 67χρονη Lan, πρόεδρος του ομίλου Van Thinh Phat, συνελήφθη το 2022 και της απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες, όπως δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων και παραβίαση των κανόνων τραπεζικού δανεισμού. Η πιο σοβαρή υπόθεση στο κατηγορητήριο αφορά υπεξαίρεση κεφαλαίων από την Saigon Commercial Bank από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022.

Το ποσό των 12 δισ. δολαρίων υπερβαίνει την κεφαλαιοποίηση των περισσότερων  τραπεζών στο Βιετνάμ. Η σύλληψή της, αρχικά με την κατηγορία της απάτης με ομόλογα, είχε οδηγήσει σε πανικό και φυγή καταθετών από την SCB, ενώ εν συνεχεία η Κρατική Τράπεζα του Βιετνάμ αναγκάστηκε να αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας.

Η δίκη της Lan αποτελεί την κορωνίδα της πολυετούς εκστρατείας κατά της διαφθοράς στο Βιετνάμ, την οποία έχει κηρύξει ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Nguyen Phu Trong και αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας και τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Οι προσπάθειες για εξυγίανση πραγματοποιούνται καθώς το κράτος αυτό της Νοτιοανατολικής Ασίας εξελίσσεται σε παγκόσμιο κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας για εταιρείες όπως η Apple Inc. και η Samsung Electronics Co. 

Τόσο αυτή η υπόθεση όσο και άλλες έχουν αναστατώσει την αγορά ομολόγων, τον τραπεζικό κλάδο και την αγορά ακινήτων στη χώρας. Σημειωτέον ότι η τελευταία φορά που αποδόθηκε θανατική ποινή με την κατηγορία της διαφθοράς ήταν το 2013, όταν δύο πρώην στελέχη της Vietnam National Shipping Lines κρίθηκαν ένοχα για υπεξαίρεση.

Η θανατική ποινή δεν είναι ασυνήθιστη στο κομμουνιστικό Βιετνάμ, καθώς επιβάλλεται για 22 αδικήματα, όπως δολοφονίες, ένοπλες ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και σε μια σειρά από οικονομικά εγκλήματα, όπως δωροδοκία και διαφθορά, απάτη και υπεξαίρεση.

Η εταιρεία της Lan, η Van Thinh Phat Holdings, έχει υπό την κατοχή της μερικά από τα πιο εμβληματικά ακίνητα στο εμπορικό κέντρο της χώρας, το Χο Τσι Μινχ. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Lan προσφέρθηκε να παραδώσει αρκετά από τα οικογενειακά της περιουσιακά στοιχεία για να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκλήθηκαν στη Saigon Commercial Bank.

Η δίκη, διάρκειας πέντε εβδομάδων, διεξήχθη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Λαϊκό Δικαστήριο της πόλης Χο Τσι Μινχ. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν συνολικά 86 άτομα, μεταξύ των οποίων ο σύζυγος της Lan, ο επιχειρηματίας Eric Chu από το Χονγκ Κονγκ, και η ανιψιά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της VTP Truong Hue Van.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο Sam Bankman-Fried καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση για απάτη ύψους πολλών δισ. δολ.

Από το ρετιρέ στη φυλακή – Ο Sam Bankman-Fried θα γεράσει πίσω από τα σίδερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News