Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 21:43
BUSINESS & FINANCE

Ο Sam Bankman-Fried καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση για απάτη ύψους πολλών δισ. δολ.

Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν την υπόθεση ως μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Sam Bankman-Fried καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση για απάτη ύψους πολλών δισ. δολ.

Ο Sam Bankman-Fried καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης την Πέμπτη για την κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που ίδρυσε, στην τελευταία πράξη της πτώσης του πρώην δισεκατομμυριούχου.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Lewis Kaplan επέβαλε την ποινή σε ακρόαση στο δικαστήριο του Μανχάταν, αφού απέρριψε τον ισχυρισμό του Bankman-Fried ότι οι πελάτες του FTX δεν έχασαν στην πραγματικότητα χρήματα και τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη. Οι ένορκοι στις 2 Νοεμβρίου έκριναν τον32χρόνο Bankman-Fried ένοχο για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας που προέκυψαν από την κατάρρευση της FTX το 2022, σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσαν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η απάτη του Bankman-Fried θα πρέπει να κατατάσσεται δεύτερη, μετά από εκείνη του Madoff, η οποία είχε ζημίες 13 δισ. δολαρίων.

«Ήξερε ότι ήταν λάθος», δήλωσε ο Kaplan για τον Bankman-Fried πριν εκδώσει την ποινή. «Ήξερε ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Λυπάται που έβαλε ένα πολύ κακό στοίχημα σχετικά με την πιθανότητα να συλληφθεί. Αλλά δεν πρόκειται να παραδεχτεί τίποτα, όπως είναι δικαίωμά του».

Ο Bankman-Fried, φορώντας ένα μπεζ κοντομάνικο μπλουζάκι της φυλακής, αναγνώρισε κατά τη διάρκεια των διάρκειας 20 λεπτών παρατηρήσεων προς τον δικαστή ότι οι πελάτες της FTX υπέφεραν και ζήτησε συγγνώμη από τους πρώην συναδέλφους του στην FTX.

Η καταδίκη σηματοδότησε το αποκορύφωμα της πτώσης του Bankman-Fried από πάμπλουτο επιχειρηματία σε κατάδικο σχετικά με τις ατασθαλίες στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Bankman-Fried έκανε παράνομες πολιτικές δωρεές άνω των 100 εκατ. δολάρια σε περισσότερους από 300 πολιτικούς και ομάδες πολιτικής δράσης. Επίσης, ξόδεψε 150 εκατ. δολάρια για να δωροδοκήσει αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Bankman-Fried ότι έδειξε «απαράμιλλη απληστία και ύβρη» και παραβίασε τον νόμο εξαιτίας μιας «ολέθριας μεγαλομανίας που καθοδηγείται από τις δικές του αξίες και την αίσθηση ανωτερότητας του ίδιου».

«Ακόμη και τώρα ο Bankman-Fried αρνείται να παραδεχτεί ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος», είπαν οι εισαγγελείς.

Ανάμεσα στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο είναι και ένα διάγραμμα που δείχνει 13 άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για απάτες με απώλειες 100 εκατ. δολαρίων και πάνω. Στο γράφημα αναφέρεται ότι οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε ποινές από 40 έως 50 χρόνια. Στον Bernard Madoff επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, 150 χρόνια φυλάκισης, για το μεγαλύτερο σχέδιο Ponzi στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Madoff πέθανε στη φυλακή το 2021.

Ο Kaplan δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι οι πελάτες της FTX έχασαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επενδυτές μετοχών της FTX έχασαν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι οι δανειστές του hedge fund Alameda Research που ίδρυσε ο Bankman-Fried έχασαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι οι πελάτες και οι πιστωτές της FTX θα πληρωθούν στο ακέραιο είναι παραπλανητικός, είναι λογικά λανθασμένος, είναι κερδοσκοπικός», δήλωσε ο Kaplan. «Είναι ένας κλέφτης που έπαιξε τα κλεμμένα χρήματα στο Λας Βέγκας δεν δικαιούται έκπτωση στην ποινή».

«Σε κάθε κομμάτι της επιχείρησής του και σε σχέση με κάθε έγκλημα που διαπράχθηκε, ο κατηγορούμενος επέδειξε μια θρασεία ασέβεια προς το κράτος δικαίου», ανέφεραν οι εισαγγελείς στην κατάθεσή τους, σύμφωνα με το Bloomberg. «Κατανοούσε τους κανόνες, αλλά αποφάσισε ότι δεν ίσχυαν για εκείνον».

Ο δικαστής είπε επίσης ότι ο Bankman-Fried είπε ψέματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη, όταν δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι το hedge fund του είχε ξοδέψει τις καταθέσεις πελατών που είχε πάρει από την FTX.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης 40 έως 50 ετών. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Bankman-Fried, Marc Mukasey, είχε ζητήσει επιείκεια.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς μία τέτοια ποινή είναι απαραίτητη για το «ιστορικό» έγκλημα του Bankman-Fried,  που έχει περισσότερα από 1 εκατομμύριο θύματα και απώλειες άνω των 10 δισ. δολαρίων. Μίλησαν, άλλωστε, για την «πιθανώς μεγαλύτερη απάτη της τελευταίας δεκαετίας».

Η πρόταση αυτή, πάντως, είναι πολύ επιεικέστερη από τα 100 χρόνια φυλάκισης που συνεπάγονται για την περίπτωση του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα των cryptos οι αμερικανικές οδηγίες για τις ποινικές καταδίκες. Από την άλλη, οι δικηγόροι του πρότειναν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6,5 ετών.

Η σημερινή απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο και για άλλες περιπτώσεις στελεχών της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων που εξαπάτησαν επενδυτές ή κακοδιαχειρίστηκαν κεφάλαια πελατών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Bankman-Fried κρίθηκε τον Νοέμβριο ένοχος για επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της συνωμοσίας. Οι εισαγγελείς είπαν ότι έδωσε εντολή για τη μεταφορά χρημάτων πελατών του FTX στην Alameda Research, ένα hedge fund που συνδέεται με εκείνον. Μέσω αυτού έγιναν ριψοκίνδυνες επενδύσεις, πολιτικές δωρεές και αγοράστηκαν ακριβά ακίνητα, προτού και οι δύο εταιρείες καταρρεύσουν και χρεοκοπήσουν το 2022. Προηγουμένως, η FTX είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αρκετοί στενοί συνάδελφοι και φίλοι του στο FTX και στην Alameda κατέθεσαν εναντίον του, ορισμένοι με την ελπίδα της μια πιο επιεικούς ποινής για τα δικά τους εγκλήματα.

Ο Bankman-Fried κρατείται από τον Αύγουστο στο Metropolitan Detention Centre στο Μπρούκλιν. Οι δικηγόροι του έχουν παραπονεθεί ότι δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα για την κατάθλιψη και τη ΔΕΠΥ, καθώς και ότι η φυλακή προσφέρει πολύ περιορισμένες επιλογές φαγητού στους vegan κρατούμενους.  Ο Bankman-Fried φαίνεται να έχει χάσει πολλά κιλά όσο είναι φυλακισμένος.

Ο Bankman-Fried έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Από το ρετιρέ στη φυλακή – Ο Sam Bankman-Fried θα γεράσει πίσω από τα σίδερα

Sam Bankman-Fried: Από το ρετιρέ εκατομμυρίων στις Μπαχάμες, σε φυλακή με αρουραίους και σκουλήκια

Τέλος ο CZ από την Binance – Δήλωσε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News