Business & Finance Παρασκευή 15/03/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Διερευνούν τον ινδικό όμιλο Adani για πιθανή δωροδοκία

ΗΠΑ: Διερευνούν τον ινδικό όμιλο Adani για πιθανή δωροδοκία

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ έχουν διευρύνει τις έρευνές τους απέναντι στον όμιλο Adani Group της Ινδίας προκειμένου να εντοπίσουν εάν η εταιρεία ενέχεται σε δωροδοκία, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκεται και η συμπεριφορά του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές. 

Οι αρχές διερευνούν εάν μια οντότητα του Adani ή άτομα που συνδέονται με την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του Gautam Adani, συμμετείχαν στην πληρωμή αξιωματούχων στην Ινδία για ευνοϊκή μεταχείριση σε ένα ενεργειακό project, όπως αποκάλυψαν πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Την έρευνα, η οποία εξετάζει επίσης την ινδική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Azure Power Global, διαχειρίζεται η Εισαγγελία των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και η μονάδα απάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον, είπαν πηγές.

Εκτός από μια τεράστια παρουσία στη χώρα καταγωγής του, με λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και αυτοκινητοδρόμους, ο όμιλος Adani προσελκύει κεφάλαια από όλο τον κόσμο. Η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ασκούν καταγγελίες για διαφθορά από το εξωτερικό, εάν υπάρχουν σχέσεις με Αμερικανούς επενδυτές ή αγορές.

Η εκτεταμένη αυτοκρατορία του Adani κλονίστηκε στις αρχές του περασμένου έτους από ισχυρισμούς από την short-seller Hindenburg Research ότι ο όμιλος χειραγώγησε την τιμή της μετοχής του και διέπραξε λογιστική απάτη. Ο όμιλος αρνήθηκε σθεναρά αυτούς τους ισχυρισμούς και οι μετοχές έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει από την αρχική τους πτώση.

Ο όμιλος Adani και η Azure ανταγωνίζονται στον τομέα της πράσινης ενέργειας της Ινδίας και τα τελευταία χρόνια και οι δύο έχουν κερδίσει συμβάσεις για έργα στο πλαίσιο του ίδιου κρατικού προγράμματος ηλιακής ενέργειας. Η Adani επιδιώκει να τοποθετηθεί ως κορυφαία εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, στενός σύμμαχος του Gautam Adani, προωθεί σημαντικές πράσινες πρωτοβουλίες.

Η Azure βρίσκεται αντιμέτωπη με καταγγελίες για παράνομες πληρωμές και διαγράφηκε από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα τέλη του περασμένου έτους λόγω καθυστερημένων καταθέσεων.

Η νομοθεσία περί διαφθοράς

Η αμερικανική νομοθεσία περί διαφθοράς από ξένους καθιστά έγκλημα για μια εταιρεία ή ένα άτομο με δεσμούς με τις ΗΠΑ – πχ έχει κάνει δημόσια εγγραφή σε αμερικανικό χρηματιστήριο, σχετίζεται με Αμερικανούς επενδυτές ή έχει συστήσει  κοινοπραξία – να πληρώσει ή να προσφέρει κάτι πολύτιμο σε αξιωματούχους άλλης κυβέρνησης για ευνοϊκή μεταχείριση. Ο όμιλος Adani δεν διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ, αλλά έχει Αμερικανούς επενδυτές.

Οι έρευνες αυτές μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, περιπλέκονται από την ανάγκη συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και συνέντευξης μαρτύρων που μπορεί να βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Οι υποθέσεις, ωστόσο, είναι συχνά υψηλού προφίλ και μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια πρόστιμα για τις εταιρείες και μεγάλες επιτυχίες για τους εισαγγελείς.

Ανάκαμψη του ομίλου Adani

Μετά την αρχική διάψευση των αξιώσεων του short-seller Hindenburg Research, οι μετοχές της Adani Enterprises έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 70% τον περασμένο χρόνο. Η περιουσία του Gautam Adani έχει εκτιναχθεί ξανά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 14ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η Ινδία είναι επίσης έτοιμη να επιλύσει τις δικές της έρευνες για την εταιρεία, αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας τον Ιανουάριο διέταξε τις ρυθμιστικές αρχές να ολοκληρώσουν την έρευνά τους εντός τριών μηνών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται άλλες έρευνες. Αυτό έγινε αφότου μια επιτροπή που διορίστηκε από αυτό το δικαστήριο πέρυσι δεν διαπίστωσε κάποια παρατυπία ή σημάδια χειραγώγησης των τιμών στις μετοχές του ομίλου Adani.

Από την αρχή, ο έλεγχος του ομίλου Adani από τις ΗΠΑ είχε γεωπολιτικές προεκτάσεις. Η εταιρεία είναι βαθιά συνυφασμένη με την οικονομία της Ινδίας, την οποία ο Λευκός Οίκος φιλοξενεί ως σύμμαχο για να αντιμετωπίσει την Κίνα. Τόσο ο Adani όσο και ο Modi κατάγονται από τη δυτική ινδική πολιτεία Gujarat και γνωρίζονται χρόνια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Παντρεύεται Ινδός κροίσος – Σόου της Rihanna, παρδαλό dress code και υψηλοί καλεσμένοι

Χάνοντας 108 δισ. σε μια μέρα – Ο κροίσος που επιβίωσε από απαγωγείς, τρομοκράτες και… short sellers

Η Adani Enterprises εξετάζει την αποχώρησή της από την Wilmar Venture ύψους 6 δισ. δολ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News