Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 22:20
BUSINESS & FINANCE

Ο ιδρυτής της Nikola καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για απάτη

Ο ιδρυτής της Nikola καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για απάτη

Ο ιδρυτής της Nikola, Trevor Milton, καταδικάστηκε σήμερα Δευτέρα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών της εμβληματικής κατασκευάστριας φορτηγών που κινούνται με ηλεκτρικό και υδρογόνο.

Στον Μίλτον επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων και αργότερα θα μπορούσε να κληθεί να παραχωρήσει και περιουσιακά του στοιχεία στο πλαίσιο της ποινής του.

Η ποινή ήταν πολύ χαμηλότερη από τα 11 χρόνια που είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μανχάταν. Αλλά ήταν πολύ περισσότερο από την ποινή της αναστολής χωρίς φυλάκιση που ζητούσαν οι δικηγόροι του Μίλτον.

«Δεν είχα σκοπό να βλάψω κανέναν και δεν διέπραξα αυτά τα εγκλήματα που επιβλήθηκαν εναντίον μου», είπε ο Μίλτον στον δικαστή Έντγκαρ Ράμος πριν καταδικαστεί. Ο Μίλτον έχει δείξει ελάχιστη έως καθόλου μεταμέλεια για τις πράξεις του, είπαν οι εισαγγελείς.

Σε επιστολή προς τον Ράμος την Κυριακή, οι εισαγγελείς έγραψαν ότι ο δικαστής θα πρέπει να λάβει υπόψη τη «βαθιά άρνηση ευθύνης του Μίλτον και την επιμονή να κατηγορεί άλλους».

Ο Μίλτον καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2022 για δύο κατηγορίες απάτης μέσω εμβάσματος και μία κατηγορία απάτης επί τίτλων. Είχε επίσης βρεθεί αντιμέτωπος με μια προτεινόμενη ποινή φυλάκισης 60 ετών σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές οδηγίες καταδίκης για αυτά τα εγκλήματα.

Ο Milton έγινε δισεκατομμυριούχος από τη μία ημέρα στην άλλη βάζοντας την Nikola στο χρηματιστήριο μέσω μιας συμφωνίας με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC) τον Ιούνιο του 2020. Η εταιρεία θεωρήθηκε γρήγορα ως μια από τις πιο υποσχόμενες νεοσύστατες εταιρείες ηλεκτρονικών ηλεκτρικών οχημάτων – αξίας στο αποκορύφωμά της πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια – μέχρι τις κατηγορίες σχετικά με ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις που αποκαλύφθηκαν από το Hindenburg Research.

Οι εισαγγελείς συνέκριναν τον Milton με την ιδρύτρια της Theranos, Elizabeth Holmes, η οποία καταδικάστηκε πέρυσι σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκιση για εξαπάτηση επενδυτών στην startup της για τις εξετάσεις αίματος.

«Όπως η Holmes είπε ψέματα για τις συσκευές αίματος της Theranos, έτσι και ο Milton είπε ψέματα για τη λειτουργικότητα του ημιφορτηγού Nikola One», έγραψαν οι εισαγγελείς στον Ράμος πριν από την καταδίκη.

Ο Μίλτον προσπάθησε ωστόσο να διαφοροποιηθεί από την Holmes, της οποίας η εταιρεία ήταν ιδιωτική.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν «ότι η Nikola εξακολουθεί να είναι πραγματική επιχείρηση, ενώ ο Theranos όχι», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο Milton, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της Nikola το Σεπτέμβριο του 2020 εν μέσω εσωτερικής έρευνας μετά την έκθεση Hindenburg, η οποία χαρακτήριζε την εταιρεία ως ένα «τραπουλόχαρτο» που έχτισε ο Milton.

Από την παραίτηση του Milton, οι μετοχές της Nikola έχουν βουλιάξει και η εταιρεία δεν κατάφερε να διατηρήσει στελέχη. Ο πρόεδρος της Nikola Stephen Girsky, του οποίου το SPAC οδήγησε την εταιρεία στο χρηματιστήριο, ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος τον Αύγουστο.

Οι μετοχές της Nikola διαπραγματεύτηκαν πρόσφατα κάτω από 1 δολάριο, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Nikola ήταν από τις πρώτες εταιρείες με μεγάλη δημοσιότητα που εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω SPAC, αποτελώντδας πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο, προτού βάλει φρένο σε αυτή την τακτική η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. 

Οι SPAC είναι εισηγμένες εταιρείες που δεν διαθέτουν πραγματικά περιουσιακά στοιχεία εκτός από μετρητά. Διαμορφώνονται ως επενδυτικά οχήματα με μοναδικό σκοπό την άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια την εύρεση και τη συγχώνευση με ιδιωτική εταιρεία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Μισούσε τα αυτοκίνητα αλλά ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου

Το ακριβότερο αυτοκίνητο όλων των εποχών: Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε

Πώς πουλούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για καινούρια: Το σκάνδαλο με τα γυρισμένα χιλιόμετρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News