Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 09:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το ρετιρέ στη φυλακή – Ο Sam Bankman-Fried θα γεράσει πίσω από τα σίδερα

Από το ρετιρέ στη φυλακή – Ο  Sam Bankman-Fried θα γεράσει πίσω από τα σίδερα

Ο Sam Bankman-Fried υπήρξε δισεκατομμυριούχος, μπήκε στο εξώφυλλο του Forbes, ζούσε σε ένα πολυτελές ρετιρέ στις Μπαχάμες και ήθελε να αποπληρώσει το χρέος μιας ολόκληρης χώρας. Τα επόμενα χρόνια της ζωής του θα είναι πολύ διαφορετικά. Ο 32χρονος σήμερα πρώην βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων φαίνεται ότι θα γεράσει στη φυλακή.

Ο ιδρυτής του χρεοκοπημένου πλέον χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, που καταδικάστηκε για απάτη και ξέπλυμα χρήματος πέρυσι, θα επιστρέψει σήμερα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, για να ακούσει την ποινή που θα του επιβληθεί για τα εγκλήματά του.

Είναι σίγουρο ότι θα πάει στη φυλακή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι για πόσο καιρό.

Η ομάδα των δικηγόρων του έχει ζητήσει επιείκεια, αλλά οι εισαγγελείς ζητούν να φυλακιστεί από 40 έως 50 χρόνια.

Όπως είπαν, μία τέτοια ποινή είναι απαραίτητη για το «ιστορικό» έγκλημα του Bankman-Fried,  που έχει περισσότερα από 1 εκατομμύριο θύματα και απώλειες άνω των 10 δισ. δολαρίων. Μίλησαν, άλλωστε, για την «πιθανώς μεγαλύτερη απάτη της τελευταίας δεκαετίας».

Η πρόταση αυτή, πάντως, είναι πολύ επιεικέστερη από τα 100 χρόνια φυλάκισης που συνεπάγονται για την περίπτωση του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα των cryptos οι αμερικανικές οδηγίες για τις ποινικές καταδίκες. Από την άλλη, οι δικηγόροι του πρότειναν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6,5 ετών.

«Σε κάθε κομμάτι της επιχείρησής του και σε σχέση με κάθε έγκλημα που διαπράχθηκε, ο κατηγορούμενος επέδειξε μια θρασεία ασέβεια προς το κράτος δικαίου», ανέφεραν οι εισαγγελείς στην κατάθεσή τους, σύμφωνα με το Bloomberg. «Κατανοούσε τους κανόνες, αλλά αποφάσισε ότι δεν ίσχυαν για εκείνον».

Η σημερινή απόφαση του δικαστή αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο και για άλλες περιπτώσεις στελεχών της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων που εξαπάτησαν επενδυτές ή κακοδιαχειρίστηκαν κεφάλαια πελατών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Bankman-Fried κρίθηκε τον Νοέμβριο ένοχος για επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της συνωμοσίας. Οι εισαγγελείς είπαν ότι έδωσε εντολή για τη μεταφορά χρημάτων πελατών του FTX στην Alameda Research, ένα hedge fund που συνδέεται με εκείνον. Μέσω αυτού έγιναν ριψοκίνδυνες επενδύσεις, πολιτικές δωρεές και αγοράστηκαν ακριβά ακίνητα, προτού και οι δύο εταιρείες καταρρεύσουν και χρεοκοπήσουν το 2022. Προηγουμένως, η FTX είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αρκετοί στενοί συνάδελφοι και φίλοι του στο FTX και στην Alameda κατέθεσαν εναντίον του, ορισμένοι με την ελπίδα της μια πιο επιεικούς ποινής για τα δικά τους εγκλήματα.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Bankman-Fried ότι έδειξε «απαράμιλλη απληστία και ύβρη» και παραβίασε τον νόμο εξαιτίας μιας «ολέθριας μεγαλομανίας που καθοδηγείται από τις δικές του αξίες και την αίσθηση ανωτερότητας του ίδιου».

«Ακόμη και τώρα ο Bankman-Fried αρνείται να παραδεχτεί ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος», είπαν οι εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Bankman-Fried έκανε παράνομες πολιτικές δωρεές άνω των 100 εκατ. δολάρια σε περισσότερους από 300 πολιτικούς και ομάδες πολιτικής δράσης. Επίσης, ξόδεψε 150 εκατ. δολάρια για να δωροδοκήσει αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο είναι και ένα διάγραμμα που δείχνει 13 άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για απάτες με απώλειες 100 εκατ. δολαρίων και πάνω. Στο γράφημα αναφέρεται ότι οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε ποινές από 40 έως 50 χρόνια. Στον Bernard Madoff επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, 150 χρόνια φυλάκισης, για το μεγαλύτερο σχέδιο Ponzi στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Madoff πέθανε στη φυλακή το 2021.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η απάτη του Bankman-Fried θα πρέπει να κατατάσσεται δεύτερη, μετά από εκείνη του Madoff, η οποία είχε ζημίες 13 δισ. δολαρίων.

Ο Bankman-Fried κρατείται από τον Αύγουστο στο Metropolitan Detention Centre στο Μπρούκλιν.

Οι δικηγόροι του έχουν παραπονεθεί ότι δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα για την κατάθλιψη και τη ΔΕΠΥ, καθώς και ότι η φυλακή προσφέρει πολύ περιορισμένες επιλογές φαγητού στους vegan κρατούμενους.  Ο Bankman-Fried φαίνεται να έχει χάσει πολλά κιλά όσο είναι φυλακισμένος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Sam Bankman-Fried: Στα βήματα του Bernie Madoff και 50 χρόνια φυλακής;

Προσφέρθηκε να αποπληρώσει το χρέος μιας ολόκληρης χώρας – Τώρα αντιμετωπίζει 115 χρόνια στη φυλακή

Sam Bankman-Fried: Από το ρετιρέ εκατομμυρίων στις Μπαχάμες, σε φυλακή με αρουραίους και σκουλήκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News