Business & Finance Σάββατο 16/03/2024, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Sam Bankman-Fried: Στα βήματα του Bernie Madoff και 50 χρόνια φυλακής;

Sam Bankman-Fried: Στα βήματα του Bernie Madoff και 50 χρόνια φυλακής;

Ποινή φυλάκισης έως και 50 χρόνων προτείνουν οι εισαγγελείς για τον Sam Bankman-Fried, για τον ρόλο του στην κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, καθώς μιλούν για την «πιθανώς μεγαλύτερη απάτη της τελευταίας δεκαετίας».

Όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς στο δικαστήριο την Παρασκευή, μια ποινή που κυμαίνεται από 40 έως 50 χρόνια είναι απαραίτητη για το «ιστορικό» έγκλημα του Bankman-Fried,  που έχει περισσότερα από 1 εκατομμύριο θύματα και απώλειες άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Η πρόταση αυτή, πάντως, είναι πολύ επιεικέστερη από τα 100 χρόνια φυλάκισης που συνεπάγονται για την περίπτωση του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα των cryptos οι αμερικανικές οδηγίες για τις ποινικές καταδίκες. Από την άλλη, οι δικηγόροι του πρότειναν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6,5 ετών.

«Σε κάθε κομμάτι της επιχείρησής του και σε σχέση με κάθε έγκλημα που διαπράχθηκε, ο κατηγορούμενος επέδειξε μια θρασεία ασέβεια προς το κράτος δικαίου», ανέφεραν οι εισαγγελείς στην κατάθεσή τους, σύμφωνα με το Bloomberg. «Κατανοούσε τους κανόνες, αλλά αποφάσισε ότι δεν ίσχυαν για εκείνον».

Ο δικαστής Lewis Kaplan αναμένεται να ανακοινώσει την ποινή για τον 32χρονο στις 28 Μαρτίου, στη Νέα Υόρκη.

Η απόφασή του αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό δικαστικό προηγούμενο και για άλλες περιπτώσεις στελεχών της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων που εξαπάτησαν επενδυτές ή κακοδιαχειρίστηκαν κεφάλαια πελατών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Bankman-Fried κρίθηκε τον Νοέμβριο ένοχος για επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της συνωμοσίας. Οι εισαγγελείς είπαν ότι έδωσε εντολή για τη μεταφορά χρημάτων πελατών του FTX στην Alameda Research, ένα hedge fund που συνδέεται με εκείνον. Μέσω αυτού έγιναν ριψοκίνδυνες επενδύσεις, πολιτικές δωρεές και αγοράστηκαν ακριβά ακίνητα, προτού και οι δύο εταιρείες καταρρεύσουν και χρεοκοπήσουν το 2022. Προηγουμένως, η FTX είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αρκετοί στενοί συνάδελφοι και φίλοι του στο FTX και στην Alameda κατέθεσαν εναντίον του, ορισμένοι με την ελπίδα της μια πιο επιεικούς ποινής για τα δικά τους εγκλήματα.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Bankman-Fried ότι έδειξε «απαράμιλλη απληστία και ύβρη» και παραβίασε τον νόμο εξαιτίας μιας «ολέθριας μεγαλομανίας που καθοδηγείται από τις δικές του αξίες και την αίσθηση ανωτερότητας του ίδιου».

«Ακόμη και τώρα ο Bankman-Fried αρνείται να παραδεχτεί ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος», είπαν οι εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Bankman-Fried έκανε παράνομες πολιτικές δωρεές άνω των 100 εκατ. δολάρια σε περισσότερους από 300 πολιτικούς και ομάδες πολιτικής δράσης. Επίσης, ξόδεψε 150 εκατ. δολάρια για να δωροδοκήσει αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο είναι και ένα διάγραμμα που δείχνει 13 άτομα τα οποία έχουν καταδικαστεί για απάτες με απώλειες 100 εκατ. δολαρίων και πάνω. Στο γράφημα αναφέρεται ότι οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε ποινές από 40 έως 50 χρόνια. Στον Bernard Madoff επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, 150 χρόνια φυλάκισης, για το μεγαλύτερο σχέδιο Ponzi στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Madoff πέθανε στη φυλακή το 2021.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η απάτη του Bankman-Fried θα πρέπει να κατατάσσεται δεύτερη, μετά από εκείνη του Madoff, η οποία είχε ζημίες 13 δισ. δολαρίων.

Ο Bankman-Fried κρατείται από τον Αύγουστο στο Metropolitan Detention Centre στο Μπρούκλιν.

Οι δικηγόροι του έχουν παραπονεθεί ότι δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα για την κατάθλιψη και τη ΔΕΠΥ, καθώς και ότι η φυλακή προσφέρει πολύ περιορισμένες επιλογές φαγητού στους vegan κρατούμενους.  Ο Bankman-Fried φαίνεται να έχει χάσει πολλά κιλά όσο είναι φυλακισμένος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Sam Bankman Fried: Ένοχος για απάτη ο πρώην «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων

Προσφέρθηκε να αποπληρώσει το χρέος μιας ολόκληρης χώρας – Τώρα αντιμετωπίζει 115 χρόνια στη φυλακή

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News