Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 14:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Blackstone κοντά στην εξαγορά της εταιρείας καλλυντικών L’Occitane

H Blackstone κοντά στην εξαγορά της εταιρείας καλλυντικών L’Occitane

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της L’Occitane International SA, ο Reinold Geiger, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Blackstone Inc., σε μια εξέλιξη που ενδεχομένως θέσει τέλος στη 14ετή πορεία της εταιρείας καλλυντικών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής εναλλακτικών assets στον κόσμο ενδέχεται να παράσχει χρηματοδότηση για εξαγορά της L’Occitane, δήλωσαν ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η ανακοίνωση αναμένεται ίσως και τις επόμενες ημέρες, ενώ η διαπραγμάτευση της μετοχής  της L’Occitane ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, εν αναμονή ανακοίνωσης που σχετίζεται με τους κωδικούς εξαγοράς. 

Παρότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και οι συνομιλίες θα μπορούσαν ακόμη να καθυστερήσουν ή ακόμη και να καταρρεύσουν, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. 

Η L’Occitane έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 43,6 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (5,6 δισ. δολάρια). Ένα σχήμα που ελέγχεται ουσιαστικά από τον πρόεδρο της L’Occitane Geiger κατέχει περισσότερο από το 70% της εταιρείας, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου.

Ιδρύθηκε το 1976 από τον Γάλλο Olivier Baussan, ο οποίος ξεκίνησε να παρασκευάζει αιθέρια έλαια από φυτά όπως η λεβάντα στην ύπαιθρο της Προβηγκίας και να τα πουλάει στις τοπικές αγορές. Ο Geiger έγινε μέτοχος μειοψηφίας το 1994, αλλά έχει δηλώσει ότι οι κακές επιδόσεις της εταιρείας τον ώθησαν να αρχίσει να εργάζεται εκεί σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την επένδυσή του.

Επέκτεινε τη L’Occitane σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αποφάσισε να την προωθήσει στην Ασία καθώς εντυπωσιάστηκε από την εργασιακή ηθική που επικρατεί εκεί. Αρχικά, ο ελεγκτής του προειδοποίησε ότι τα κακά αποτελέσματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη την εταιρεία. Ωστόσο, η εταιρεία εισήχθη στο Χονγκ Κονγκ με αρχική δημόσια προσφορά το 2010 και σήμερα διαθέτει οκτώ μάρκες και περίπου 3.000 σημεία πώλησης σε 90 χώρες. Κερδίζει μόνο το ένα τρίτο περίπου των εσόδων της στην Ασία, ενώ η Αμερική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της. 

Ενώ η Κίνα ήταν η κορυφαία αγορά της μάρκας βάσει πωλήσεων για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022, πέρυσι την ξεπέρασαν οι ΗΠΑ. Ο όμιλος είχε επίσης μείωση των κερδών του τα τελευταία χρόνια. Στο οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2023, τα κέρδη της L’Occitane έπεσαν κατά 51% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στο εξάμηνο έως τον Σεπτέμβριο, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 38%.

moneyreview.gr με πληφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Blackstone: Εξαγόρασε εταιρεία ακινήτων έναντι 10 δισ. δολαρίων

Η Blackstone πωλεί αποθήκες αξίας 1 δισ. δολαρίων στην Rexford

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News