Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 14:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στα mega deals το 2024 – Ανακάμπτει η αγορά

Αύξηση στα mega deals το 2024 – Ανακάμπτει η αγορά

Υπερδιπλασιάστηκαν οι συμφωνίες με αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους, σηματοδοτώντας την αρχή μιας ήπιας ανάκαμψης στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) έπειτα από μια μακρά περίοδο νηνεμίας.

Ο αριθμός των εξαγορών με αξία τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων εκτινάχθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ιδίως χάρη σε μεγάλα deals στις ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, της τεχνολογίας και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange Group).

Ειδικότερα, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους έγιναν έντεκα συμφωνίες τέτοιου βεληνεκούς, με συνολική αξία 215 δισ. δολαρίων. Αντιθέτως, το πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαν «κλείσει» μόλις πέντε εξαγορές συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Αθροίζοντας την αξία όλων των συγχωνεύσεων και εξαγορών που έλαβαν χώρα τους πρώτους μήνες του έτους, καταγράφηκε άνοδος 30% στα 690 δισ. δολάρια, αν και ο αριθμός τους περιορίστηκε κατά 31%.

Εκτός των ΗΠΑ, η δραστηριότητα των M&A ανέκαμψε αισθητά και στην Ευρώπη, με την αξία των συμφωνιών να ενισχύεται κατά 60% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, αγγίζοντας τελικά τα 127 δισ. δολάρια.

Βελτίωση του κλίματος στην αγορά

Η δραστηριότητα στον τομέα του M&A συρρικνώθηκε πέρυσι σε χαμηλό δεκαετίας, καθώς η αγορά αντιμετώπισε δύο συναπτές κρίσης, την πανδημία και την πρωτοφανή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε ανεπτυγμένες οικονομίες.

Εξού και εκτιμάται πως η δραστηριότητα ενισχύθηκε λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες μέσα στους επόμενους μήνες, γεγονός που διευκόλυνε την χρηματοδότηση των συμφωνιών. Αντίστοιχα, ανέκαμψε και ο αριθμός των IPOs, καθώς οι επενδυτές σταδιακά επιστρέφουν στις κεφαλαιαγορές, που διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά.

Βέβαια, εξακολουθεί να επικρατεί κάποια επιφυλακτικότητα στην αγορά και ιδίως ανάμεσα στους επενδυτές του private equity. «Πρόκειται για μία αγορά με μικτά σημάδια. Έχεις αυτή την εξωπραγματική απόδοση στα χρηματιστήρια, αλλά έχεις και κάποιες έντονες προειδοποιήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τους πιο ευαίσθητους οικονομικά καταναλωτές», σχολίασε στους Financial Times ο Stephan Feldgoise, παγκόσμιος επικεφαλής M&A στην Goldman Sachs.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

EY: Αλμα 34% των συγχωνεύσεων – εξαγορών στον κλάδο επιστημών υγείας

Σε υψηλά 15ετίας τα deals στην Ελλάδα – Οι επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια 8,4 δισ. ευρώ

Ξεπέρασαν τα 400 δισ. δολάρια οι παγκόσμιες εξαγορές και συγχωνεύσεις φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News