Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 20:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «αμερικανικά χέρια» περνάει και η Εβερτον

O νέος ιδιοκτήτης έχει μερίδια σε επτά ομάδες μεταξύ των οποίων, η Χέρτα Βερολίνου στη Γερμανία, η Σεβίλλη στην Ισπανία, η ιταλική Τζένοα και η βραζιλιάνικη Βάσκο.

Σε «αμερικανικά χέρια» περνάει και η Εβερτον

Η 777 Partners συμφώνησε να αγοράσει την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Εβερτον έναντι άγνωστου ποσού, τερματίζοντας την περίοδο του Βρετανο-Ιρανού επιχειρηματία Φαρχάντ Μοσίρι μετά από μια σειρά αποτυχιών εντός και εκτός γηπέδων.

Το επενδυτικό ταμείο με έδρα το Μαϊάμι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σύναψε συμφωνία υπό όρους για την απόκτηση του 94,1% του μεριδίου του Μοσίρι στον σύλλογο του Λίβερπουλ. Η συμφωνία καθιστά την 777 τον τελευταίο Αμερικανό επενδυτή στην Premier League. Mεταξύ άλλων σε επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων ανήκουν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αρσεναλ και η Λιβερπουλ. 

Παρότι ο Μόσιρι επενδύσε περίπου 750 εκατ. λίρες στην Εβερτον, αναμένεται να αποσβέσει μόνο ένα κλάσμα των εξόδων του. Η εταιρεία συμβούλων Football Benchmark εκτίμησε φέτος ότι η επιχειρηματική αξία του υπερχρεωμένου συλλόγου ήταν περίπου 470 εκατ. λίρες. Στον αγωνιστικό τομέα, η ομάδα έχει βρεθεί κοντά στον υποβιβασμό από την Premier League τις δύο τελευταίες σεζόν, παρά τις μεγάλες δαπάνες για παίκτες.

Ο απερχόμενος ιδιοκτήτης αναζητούσε επίμονα έναν επενδυτή, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Εβερτον έχουν γίνει πιο πιεστικά. Η ανάγκη να συγκεντρωθούν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες για το νέο γήπεδο, το οποίο θα αντικαταστήσει την ιστορική έδρα του συλλόγου στο Goodison Park, έχει ενισχύσει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Κατέληξε σε συμφωνία με την 777, αφού κατέρρευσαν οι αποκλειστικές συνομιλίες για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο με τον αμερικανικό όμιλο MSP Sports Capital.

Η 777 έχει ήδη επενδύσεις σε επτά ποδοσφαιρικούς συλλόγους, που κυμαίνονται από μειοψηφικές συμμετοχές έως την πλήρη ιδιοκτησία. Στα συμφέροντά της περιλαμβάνονται η Χέρτα Βερολίνου στη Γερμανία, η Σεβίλλη στην Ισπανία, η ιταλική Τζένοα και η βραζιλιάνικη Βάσκο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News