Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 22:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Θα απαγορεύσει τις Huawei και ZTE από τα τηλεπικοινωνιακά της δίκτυα

E.E.: Θα απαγορεύσει τις Huawei και ZTE από τα τηλεπικοινωνιακά της δίκτυα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να απαγορεύσει τον εξοπλισμό των κινέζων προμηθευτών Huawei Technologies και ZTE από τα τηλεπικοινωνιακά της δίκτυα, όπως ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η κίνηση λαμβάνει χώρα εν όψει της αναμενόμενης αναθεώρησης της καθοδήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς που θα αυξήσει την πίεση στα μέλη της ένωσης να καταργήσουν σταδιακά τον εξοπλισμό από τις παραπάνω εταιρείες, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. 

Στην ενημερωμένη καθοδήγηση της Ε.Ε. στο πλαίσιο «εργαλειοθήκη» 5G, η Επιτροπή θα πει στις χώρες μέλη ότι ο αποκλεισμός της Huawei και της ZTE από τα εθνικά δίκτυα είναι δικαιολογημένος και θα τις κατονομάσει για πρώτη φορά, ανέφεραν οι πηγές.

Η κίνηση λαμβάνει χώρα καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή έναντι της Κίνας. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, των ημιαγωγών και των κβαντικών υπολογιστών, καθώς οι εντάσεις για την Ταϊβάν κλιμακώνονται.

Σε απάντηση, η Ε.Ε. εντείνει τη ρητορική της κατά της κινεζικής επιρροής. Αν και δεν μπορεί να αναγκάσει τις χώρες μέλη να δράσουν – τα θέματα ασφάλειας αντιμετωπίζονται σε επίπεδο χώρας – δείχνει πώς η ένωση ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση θα απαιτήσει από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αφαιρέσουν οποιονδήποτε εξοπλισμό από τους προμηθευτές και να εφαρμοστεί σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. στα κράτη μέλη, ανέφεραν οι πηγές. Θα ακολουθήσει την απόφαση της Επιτροπής να αποκλείσει το προσωπικό της από τη χρήση του TikTok λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων της εφαρμογής μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, έκαναν πολιτική τους να απομακρύνουν τους Κινέζους πωλητές από τις τηλεπικοινωνιακές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες δεν το έκαναν. Η Επιτροπή βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα και περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, με δίκτυα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον εξοπλισμό της Huawei.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News