Business & Finance Παρασκευή 9/06/2023, 22:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Αναζητούνται λύσεις για την κάλυψη του υψηλού κόστους δανεισμού

Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Αναζητούνται λύσεις για την κάλυψη του υψηλού κόστους δανεισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να σταθμίζει διάφορες επιλογές προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο των αυξανόμενων έντοκων πληρωμών, το κόστος των οποίων μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2027 σε σύγκριση με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να ζητήσει από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να παράσχουν πρόσθετες συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό και πιθανότατα θα δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων για την ένωση, σύμφωνα με πηγές.

Αυτές οι επιλογές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους δανεισμού για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. μετά την πανδημία. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη για την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις έντοκες πληρωμές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση 421 δισεκατομμυρίων ευρώ μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, οι οποίες αποτελούν μέρος του σχεδίου Next Generation της Ε.Ε.. Ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει τα επιτόκια για τα δάνεια του πακέτου, τα οποία είναι ευθύνη των χωρών μελών.

Η Επιτροπή υπολόγισε το καλοκαίρι του 2020 ότι το κόστος δανεισμού θα ανέλθει σε 14,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Η εκτίμηση βασίστηκε σε ανάλυση των επιτοκίων των προηγούμενων ετών, υποδηλώνοντας επιστροφή στα μέσα επίπεδα μέχρι το τέλος της περιόδου, από περίπου στο μηδέν σε περίπου 1,2%.

Οι συζητήσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι από τις πιο έντονες της ένωσης, καθώς οι χώρες μέλη αγωνίζονται να διατηρήσουν σημαντική χρηματοδότηση για τους αγρότες ή τα εθνικά έργα υποδομών τους, ενώ άλλες χώρες πιέζουν για μείωση του συνολικού ποσού που μεταφέρεται στις Βρυξέλλες.

Στήριξη Ουκρανίας 

Το θέμα θα συζητηθεί παράλληλα με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ε.Ε. για την Ουκρανία, καθώς τα κράτη μέλη πρέπει να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε.. Ορισμένες πρωτεύουσες ήδη δυσκολεύονται να υλοποιήσουν σχέδια ανάκαμψης. Τα κονδύλια για την Ουγγαρία και την Πολωνία παραμένουν δεσμευμένα λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της Ε.Ε. αυξήθηκαν από 0,09% την περίοδο της έναρξης των εκδόσεων 10ετών ομολόγων στο πλαίσιο του Next Generation τον Ιούνιο του 2021 σε 2,82% στην έκδοση του Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του think tank Bruegel, προβλέπουν ότι το κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι διπλλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων, εκπροσωπώντας το 2,5% του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027.

Επιτόκια

Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το επόμενο έτος, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προβλέπει ήδη 3,96 δισ. ευρώ για την κάλυψη του αυξανόμενου κόστους δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδόν διπλάσιο από προηγούμενες εκτιμήσεις και υψηλότερο από τα 3,7 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για το πρόγραμμα Erasmus το 2024.

«Η αύξηση των επιτοκίων ήταν άνευ προηγουμένου λόγω του μεγέθους και του ρυθμού της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Balazs Ujvari. «Σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα επιτόκια τριπλασιάστηκαν».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Από την επόμενη χρονιά ξεχάστε τις παροχές, λέει η Κομισιόν

Πιο απλό χρηματοδοτικό τοπίο στην ΕΕ ζητεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Η Ελλάδα διεκδικεί επιπλέον πόρους 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News