Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 18:00
ΣΧΕΣΕΙΣ Ε.Ε.-ΚΙΝΑΣ

Μακρόν: Η Ε.Ε. έχει κάνει στρατηγικά λάθη με την πώληση υποδομών στην Κίνα

Μακρόν: Η Ε.Ε. έχει κάνει στρατηγικά λάθη με την πώληση υποδομών στην Κίνα

Την επανεξέταση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη ισότητα στους όρους ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο εμπορικές δυνάμεις.

«Έχουμε κάνει στρατηγικά λάθη στο παρελθόν με την πώληση υποδομών στην Κίνα», δήλωσε ο Μακρόν στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν και οι σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα πως θα επισκεφθεί την Κίνα με μία ομάδα επιχειρηματικών εκπροσώπων. Στο μεταξύ, το Βερολίνο επανεξετάζει την εμπορική του σχέση με το Πεκίνο, ενώ η κυβέρνηση Σολτς συζητά για το ενδεχόμενο να εγκριθεί η είσοδος της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου.

Ανησυχίες εξέφρασε η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνονται όλο και περισσότερο. «Η συζήτηση έδειξε ότι βιώνουμε κάποια επιτάχυνση των τάσεων και των πιέσεων. Ήταν πολύ σαφές στη σύνοδο ότι ο πρόεδρος Σι συνεχίζει να ενισχύει το πολύ δυναμικό και αυτόνομο μονοπάτι, το οποίο έχει πάρει η Κίνα», δήλωσε η ίδια στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη διήμερη σύνοδο κορυφής. «Το κινεζικό σύστημα είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από το δικό μας και αντιλαμβανόμαστε τη φύση του ανταγωνισμού», τόνισε η ίδια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η COSCO μπαίνει στο λιμάνι του Αμβούργου

Γερμανία: Θέλει να απεξαρτηθεί οικονομικά από την Κίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News