Business & Finance Τρίτη 28/11/2023, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Το πλάνο για τους φθηνότερους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ελβετία: Το πλάνο για τους φθηνότερους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Πολύ πιο περιορισμένος σε σχέση με διοργανώσεις των προηγούμενων ετών είναι ο προϋπολογισμός της Ελβετίας για τους επόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο το δυσθεώρητο κόστος φιλοξενίας των αγώνων αποθαρρύνει όλο και περισσότερες χώρες να υποβάλουν αίτηση.

Παρότι πρόκειται για μια από τις πλουσιότερες χώρες διεθνώς, η Ελβετία υπέβαλε αίτημα στην Ολυμπιακή Επιτροπή για τους χειμερινούς αγώνες είτε του 2030 είτε του 2034 με προϋπολογισμό έως 1,8 δισ. δολαρίων, όσο δηλαδή υπολογίζει να αποκομίσει από ολόκληρη τη διοργάνωση. Εάν το κόστος κρατηθεί πράγματι σε αυτά τα επίπεδα, θα πρόκειται για τους φθηνότερους -με διαφορά- χειμερινούς Ολυμπιακούς στην ιστορία, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, θα αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση, αφού όλο και λιγότερες χώρες διατίθενται να αναλάβουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ακριβώς λόγω του υψηλού κόστους, ενώ μάλιστα τα οικονομικά οφέλη για τις χώρες φιλοξενίας είναι περιορισμένα.

Εξ ου και οι ίδιοι οι Ελβετοί έχουν αρνηθεί τουλάχιστον τρεις φορές να φιλοξενήσουν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης, παρότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει έδρα στην Ελβετία, η χώρα δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τους Θερινούς Ολυμπιακούς, παρά μόνο τους Χειμερινούς Αγώνες το 1928 και το 1948.

Οι τελευταίοι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο είχαν αρχικό προϋπολογισμό 1,6 δισ. δολαρίων, ποσό το οποίο βέβαια δεν επαρκούσε τελικά. Και παρότι ο επίσημος «λογαριασμός» αναγράφει 3,9 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσιο του αρχικού σχεδίου, ορισμένες αναλύσεις κάνουν λόγο για κόστος άνω των 38 δισ. δολαρίων. Οι προηγούμενοι χειμερινοί αγώνες το 2018 στη Νότιο Κορέα κόστισαν περίπου 15 δισ. δολάρια.

Δεδομένου, όμως, ότι η Ελβετία είναι ήδη επίκεντρο των χειμερινών σπορ, οι αρμόδιες αρχές φιλοδοξούν να περιορίσουν το συνολικό κόστος, αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές, ενδεχομένως με κάποια μικρή αναβάθμιση. Επίσης, υποστήριξαν ότι θα χρησιμοποιήσουν τις δομές φιλοξενίας που υπάρχουν ήδη στη χώρα, αντί να φτιάξουν εξ αρχής νέο Ολυμπιακό Χωριό. 

«Η Ελβετία είναι τυχερή που έχε ουσιαστικά όλες τις απαραίτητες υποδομές, από αθλητικά κέντρα μέχρι δίκτυο μεταφορών και φιλοξενία», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Urs Lehmann, πρόεδρος της ελβετικής ένωσης σκι. «Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Πεκίνο: Οι φθηνότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της τελευταίας 20ετίας – Ή μήπως όχι;

Μια ζωή στο ενοίκιο για τους Ελβετούς: Το άπιαστο όνειρο της ιδιοκατοίκησης

Αέρας πολυτέλειας στους Ολυμπιακούς του Παρισιού: Χορηγός η LVMH

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News