Business & Finance Σάββατο 6/04/2024, 10:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήλιος, θάλασσα και εξαγωγές, οι «κινητήριες δυνάμεις» του ευρωπαϊκού Νότου

Ήλιος, θάλασσα και εξαγωγές, οι «κινητήριες δυνάμεις» του ευρωπαϊκού Νότου

Εδραιώνουν τον ρόλο τους ως «κινητήριες δυνάμεις» της Ευρωζώνης οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, που επί μακρόν στο παρελθόν βρίσκονταν στη «σκιά» των βόρειων γειτόνων τους. 

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της S&P Global αυτή την εβδομάδ έδειξαν ότι η Ισπανία και η Ιταλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες οικονομολόγων παρουσιάζοντας το Μάρτιο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Αντίστοιχη τάση έδειξε και ο σχετικός δείκτης για την Ελλάδα. Η εικόνα αυτή βοήθησε την Ευρωζώνη να εξέλθει από την υφεση για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες. 

«Ισπανία και Ιταλία έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να επιταχύνονται στο υψηλότερο επίπεδο έτους», σημειώνει η Hamburg Commercial Bank. Αυτό αντιστάθμισε τη συρρίκνωση σε Γερμανία και Γαλλία που άρχισε στα μέσα του 2023.

Η αύξηση του τουρισμού μετά την πανδημία, η τόνωση των εξαγωγών και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας χάρη στις ανανεώσιμες, έδωσαν στις χώρες της περιφέρειας το προβάδισμα. 

Μόλις πριν από μία δεκαετία, αυτές οι ίδιες χώρες – που θεωρούνταν σπάταλες με χαμηλή παραγωγικότητα – βρίσκονταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επιβίωση του ευρώ. 

Φέτος, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με την κορυφαία επίδοση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την φετινή ανάπτυξη και ανακοίνωσε έλλειμμα προϋπολογισμού πάνω από το στόχο για το 2023, αναγκάζοντάς την να περικόψει τις δαπάνες της κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Σε τεχνική ύφεση η Γερμανία επίσης, υπό το βάρος της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, της εξασθενημένης ζήτησης από το εξωτερικό και του υψηλού κόστους δανεισμού. 

Επενδυτές, μεταξύ των οποίων Vanguard Asset Management, JPMorgan Asset Management και Neuberger Berman, αγοράζουν κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, επωφελούμενοι από το ράλι που έχει περιορίσει το spread τους έναντι των γερμανικών και γαλλικών. 

Το spread μεταξύ των πορτογαλικών 10ετών και των γερμανικών έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ στις 65 μονάδες βάσης από τα υψηλά των μέσων του 2022. 

«Δεν θα γίνει νέο Ελντοράντο, όμως είναι μία χώρα που θα συνεχίσει να προσελκύει επενδυτές», λέει ο οικονομολόγος της Natixis Τζέσους Καστίλο για την Ισπανία. Σημειώνει επίσης ότι η Ισπανία θα έχει «πλεονεκτήματα διαρκείας», στα οποία συμπεριλαμβάνονται το χαμηλότερο εργασιακό κόστος, έναντι της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και ένα αποτελεσματικά λειτουργικό σύστημα υγείας.  

Επίσης, η εγχώρια ζήτηση στην Ισπανία παραμένει ισχυρή με καταναλωτές και επιχειρήσεις να έχουν μειώσει το χρέος τους στο χαμηλότερο επίπεδο από την πριν την κρίση του 2008-12 και με την ανεργία να κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007. 

Το spread μεταξύ ισπανικών και γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά το ήμισυ από την κορύφωσή του στα μέσα του 2022, στις περίπου 30 μονάδες βάσης. 

Στη γειτονική Πορτογαλία, τα έσοδα από τον τουρισμό έφθασαν πέρυσι στο ρεκόρ των 25 δισ.ευρώ από 21 δισ.ευρώ το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Επίσης, η χώρα παρουσιάζει σταθερή αύξηση στις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των υφαντικών, όπως και αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Από το 2019, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στην Ευρώπη. 

Επίσης, έχει γίνει ελκυστικός τόπος για αγορά κατοικιών από ξένους αγοραστές. Εύποροι ξένοι αγοράζουν εμπορικά κτίρια, όπως και ξενοδοχεία και κατοικίες. Όσο για την ενέργεια, οι αιολική κάλυψε πέρυσι το 25% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και η υδροηλεκτρική το 23%, με τις μονάδες που κινούνται με φυσικό αέριο να εκπροσωπούν το 19% της ζήτησης. 

Η Ελλάδα, που ανέκτησε πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα, «είδε» τον τουρισμό να εκτινάσσεται πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ με τον τομέα να εκπροσωπεί το 25% της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας 15,7% περισσότερα έσοδα το 2023. 

Ανάκαμψη παρουσίασε και ο κλάδος κατασκευών, με 56% περισσότερες οικοδομικές άδειες να εκδίδονται πέρυσι σε σχέση με το 2019. 

Ακόμη ένα σημάδι ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα με το χρέος της είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας πριν από δύο μήνες που αποτέλεσμε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News