Business & Finance Πέμπτη 4/04/2024, 14:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στο στερεότυπο: Ίδρυσε την πιο σημαντική εταιρεία του κόσμου στα 55 του

Κόντρα στο στερεότυπο: Ίδρυσε την πιο σημαντική εταιρεία του κόσμου στα 55 του

Η ιστορία των πιο πολύτιμων τεχνολογικών εταιρειών του κόσμου ξεκινά λίγο-πολύ με τον ίδιο τρόπο. Όλες τους δημιουργήθηκαν μέσα σε γκαράζ ή εστίες πανεπιστημίων από εξαιρετικά νέους επιχειρηματίες.  Ο Bill Gates ήταν 19 ετών, ο Steve Jobs ήταν 21 και ο Jeff Bezos ήταν 30.

Όμως μια από τις σπουδαιότερες εταιρείες του κόσμου ιδρύθηκε από τον Morris Chang όταν αυτός ήταν 55 ετών. Είναι η μοναδική εταιρεία που αξίζει τόσο πολλά και έχει δημιουργηθεί από κάποιον τόσο μεγάλο, γράφει η Wall Street Journal για την Taiwan Semiconductor Manufacturing, γνωστή ως TSMC.

Πρόκειται για μια εταιρεία που πολλοί δεν έχουν ακούσει καν, έστω και εάν χρησιμοποιούν τα προϊόντα της καθημερινά. Αυτός ο γίγαντας των ημιαγωγών κατασκευάζει κρίσιμα εξαρτήματα για υπολογιστές, τηλέφωνα, αυτοκίνητα, συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και γενικά όλες τις συσκευές που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ο Chang είχε μια μακρά καριέρα στη βιομηχανία των μικροτσίπ και θα μπορούσε να θεωρείται ένας θρύλος στον τομέα του ακόμα και εάν είχε πάρει σύνταξη το 1985. Όμως, εκείνος προτίμησε να αλλάξει εντελώς τη ζωή του και να μαζί, έφερε την επανάσταση στον κλάδο του.

Σύμφωνα με την WSJ, δεν πέτυχε παρά την μεγάλη ηλικία του, αλλά πέτυχε εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας του.

Ο Chang είχε ήδη δουλέψει για 30 χρόνια στον τομέα των μικροτσίπ στις ΗΠΑ, όταν μετακόμισε στην Ταϊβάν με έναν απλό, αλλά και δύσκολο στόχο: «Ήθελα να χτίσω μια σπουδαία εταιρεία ημιαγωγών».

Και η εταιρεία την οποία έφτιαξε δεν έμοιαζε με καμία άλλη στον κλάδο. Γιατί ενώ πολλές από τις συσκευές τις οποίες χρησιμοποιούμε καθημερινά λειτουργούν με μικροτσίπ της TSMC, η TSMC δεν σχεδιάζει και δεν πουλά αυτά τα τσιπ.

Η λογική της πήγε κόντρα στο επιχειρηματικό μοντέλο του κλάδου, όπου οι εταιρείες σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν τα τσιπ μόνες τους. Η ριζοσπαστική ιδέα του Chang ήταν να φτιάξει μια εταιρεία που θα κατασκεύαζε αποκλειστικά τσιπ τα οποία είχαν σχεδιάσει οι πελάτες της.

Καθώς δεν σχεδιάζει και δεν πουλά τα δικά της μικροτσίπ, η TSMC δεν ανταγωνίζεται ποτέ τους πελάτες της.

Αυτό το επαναστατικό μοντέλο μεταμόρφωσε τη βιομηχανία και έκανε την TSMC τόσο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία. Πρακτικά, σήμερα είναι η εταιρεία από την οποία οι Αμερικανοί εξαρτώνται περισσότερο, αλλά γνωρίζουν τα λιγότερα για αυτήν.

«Ίσως δεν υπάρχει κανένας που ήταν πιο σημαντικός» στη βιομηχανία των ημιαγωγών, λέει ο Chris Miller, συγγραφέας του βιβλίου «Chip War».

Ο Chang είναι σήμερα 92 ετών. Επισήμως, αποσύρθηκε από πρόεδρος της TSMC το 2018.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στα 13 του έβαλε στόχο να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου – Το έκανε πραγματικότητα

O Mark Zuckerberg δεν είναι ο κανόνας: 15 άνθρωποι που πέτυχαν μετά τα 40 τους

Ποτέ δεν είναι αργά: Πόσο χρονών είναι οι επιχειρηματίες που ιδρύουν επιτυχημένες startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News