Σαν Σήμερα Πέμπτη 4/04/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Στα 13 του έβαλε στόχο να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου – Το έκανε πραγματικότητα

Στα 13 του έβαλε στόχο να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου – Το έκανε πραγματικότητα

4 Απριλίου 1975

O Bill Gates και ο παιδικός του φίλος Paul Allen ιδρύουν την Microsoft, μια εταιρεία που φτιάχνει λογισμικό υπολογιστών. Ήταν ακόμα η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν γραφομηχανές. Όμως το όραμα των δύο συνέταιρων αποδείχθηκε εύστοχο. Σήμερα, η Microsoft είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του κόσμου, με κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 3,13 τρισ. δολάρια.

Η αλήθεια είναι ότι ο Bill Gates είχε αποκαλύψει στον παιδικό του φίλο το σχέδιό του να φτιάξει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου από όταν ακόμα ήταν 13 ετών.

Προερχόμενος από μια εύπορη οικογένεια, ο Gates διάβαζε με θρησκευτική ευλάβεια το περιοδικό Fortune, στο οποίο οι γονείς του είχαν συνδρομή. «Μία μέρα μου έδειξε το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού και με ρώτησε ‘Πώς πιστεύεις ότι είναι να τρέχεις μια εταιρεία του Fortune 500;’. Δεν είχα ιδέα. Και ο Bill είπε ‘Ίσως να έχουμε τη δική μας εταιρεία μια μέρα’.  Ήταν 13 ετών και ήδη, ήταν ένας εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας», θα έγραφε ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Allen, στο βιβλίο του «Idea Man».

Το 1975, οι δυο τους ίδρυσαν την Micro-Soft (όπως ονομαζόταν τότε, από τις λέξεις microprocessors και software) και ξεκίνησαν να φτιάχνουν λογισμικό για υπολογιστές.

Ο Allen παραιτήθηκε από τη δουλειά του στη Βοστώνη και ο Gates εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να εστιάσουν στην εταιρεία τους. Αρχικά, η Microsoft έφτιαχνε λογισμικό για την MITS, την εταιρεία του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Altair 8800, για αυτό και διάλεξε για έδρα της το Αλμπουκέρκι στο Νιού Μέξικο.

Στα 13 του έβαλε στόχο να ιδρύσει τη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου – Το έκανε πραγματικότητα-1
φωτ.: AP

Τον καιρό εκείνο, ο Bill Gates έτρεχε τόσο πολύ με την Porsche του στην έρημο του Νιού Μέξικο ώστε μια φορά, ο Paul Allen χρειάστηκε να τον βγάλει από τη φυλακή, όπου είχε καταλήξει έπειτα από τη σύλληψή του για παραβίαση του κ.ο.κ.

Τελικά, η Microsoft μετακόμισε στο Σιάτλ το 1979 και έγινε πολυεθνική, ενώ ο Bill Gates έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου στα 31 του χρόνια, όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο.  

Ο Allen αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, αφότου διεγνώσθη με λέμφωμα Hodgkin. Την εποχή εκείνη υποβαλλόταν σε ακτινοβολίες, με αποτέλεσμα η συνεισφορά του στην εταιρεία να έχει μειωθεί, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Bill Gates και τον τότε CEO της Microsoft, Steve Ballmer.

 «Ένα απόγευμα προς τα τέλη του Δεκεμβρίου του 1982, άκουσα τον Bill και τον Steve να μιλάνε έντονα στο γραφείο του Bill και σταμάτησα απ΄έξω για να ακούσω. Ήταν εύκολο να καταλάβω το νόημα της συζήτησης. Διαμαρτύρονταν για την έλλειψη παραγωγής εκ μέρους μου και συζητούσαν το πώς μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό μου στην Microsoft εκδίδοντας options για τους εαυτούς τους και τους άλλους μετόχους. Ήταν σαφές ότι το σκέφτονταν αυτό για καιρό», έγραφε ο Allen στο βιβλίο του.

Ήταν πια αποφασισμένος να αποχωρήσει, παρότι τόσο ο Gates όσο και ο Ballmer του ζήτησαν συγνώμη. Όμως, ο παιδικός του φίλος θα προσπαθούσε και πάλι να τον «ρίξει». Του πρότεινε να αγοράσει το ποσοστό του μόλις για 5 δολάρια ανά μετοχή. «Δεν  είμαι σίγουρος ότι είμαι διατεθειμένος να πουλήσω, αλλά δεν θα συζητούσα τίποτα λιγότερο από 10 δολάρια ανά μετοχή»,  ήταν η απάντηση του Allen. Ο Bill Gates αρνήθηκε και όπως αποδείχθηκε, του έκανε μεγάλη χάρη.

Κρατώντας το ποσοστό του στην Microsoft αφότου είχε παραιτηθεί από την εταιρεία, ο Allen μπόρεσε να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Ο Paul Allen πέθανε το 2018, σε ηλικία 65 ετών, έπειτα από την επανεμφάνιση του καρκίνου του. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, την εποχή του θανάτου του είχε περιουσία 26,1 δισ. δολαρίων. Μετά την αποχώρησή του από τη Microsoft, ασχολήθηκε με τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία.

«Ο Paul ήταν ένας πραγματικός συνέταιρος και αγαπημένος φίλος. Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτόν», είπε ο Bill Gates μετά τον θάνατό του.

«Με τον δικό του ήσυχο και επίμονο τρόπο, δημιουργούσε μαγικά προϊόντα, εμπειρίες και θεσμούς και κάνοντάς το, άλλαξε τον κόσμο», είπε ο σημερινός CEO της Microsoft, Satya Nadella.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο πιο άτυχος άνθρωπος στην ιστορία του επιχειρείν – Πούλησε για 800 δολάρια κάτι που θα άξιζε δισεκατομμύρια

Πώς ο Larry Page έβγαλε 125 δισ. δολάρια στον… ύπνο του

Ο Bill Gates μπορούσε να είναι τρισεκατομμυριούχος – Τι έκανε τα χρήματά του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News