Business & Finance Τετάρτη 27/03/2024, 12:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουηδία: Θα γίνει η δεύτερη χώρα που θα μειώσει τα επιτόκια;

Σουηδία: Θα γίνει η δεύτερη χώρα που θα μειώσει τα επιτόκια;

H Riksbank, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, άνοιξε το «παράθυρο» στη νομισματική χαλάρωση αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Μάιο, θέτοντας τις βάσεις για μια επικείμενη ανάκαμψη στην πληγείσα από την ύφεση οικονομία της Σουηδίας.

Παρότι οι αξιωματούχοι της Riksbank αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%, όπως εξάλλου αναμενόταν, εξέπεμψαν με την ανακοίνωσή τους πιο ισχυρό «σήμα» για μια μείωση επιτοκίων το επόμενο τρίμηνο, ενώ προέβλεψαν ότι ενδεχομένως θα προχωρήσουν σε συνολικά τρεις επιτοκιακές μειώσεις φέτος.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο θέλει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Riksbank που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και προστίθεται: «Εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού παραμείνουν ευνοϊκές, τα επιτόκια μπορούν κάλλιστα να μειωθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο». 

Το guidance είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που έχουν προκαλέσει τα πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή. Μετά τη διετή μάχη κατά του πληθωρισμού, η οποία προκάλεσε δραστικά υψηλότερο κόστος δανεισμού σε μια οικονομία που τώρα υφίσταται τις συνέπειες, οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική δείνουν ενθαρρυμένοι ώστε να προχωρήσουν σε χαλάρωση.

Σουηδία: Θα γίνει η δεύτερη χώρα που θα μειώσει τα επιτόκια;-1

Εάν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις, η μείωση που θα ανακοινωθεί στις 8 Μαΐου θα μπορούσε να καταστήσει τη Σουηδία μόλις τη δεύτερη από τις 10 χώρες με τα πιο ισχυρά νομίσματα, μετά την Ελβετία, που θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της.

Τα στοιχήματα των traders δείχνουν επί του παρόντος ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Έκπληξη» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας: Μείωσε τα επιτόκια πριν την ΕΚΤ

Πλησιάζει η «στροφή» για τα επιτόκια: Πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν νίκησαν τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News