Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αυτή τη χώρα, οι γυναίκες CEOs κερδίζουν τα διπλάσια από τους άντρες 

Σε αυτή τη χώρα, οι γυναίκες CEOs κερδίζουν τα διπλάσια από τους άντρες 

Στην αντίπερα όχθη από αυτή που βρίσκεται ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος όπου η γυναικεία εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις υπολείπεται αυτής των αντρών, βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, αφού όχι μόνο οι γυναίκες CEOs είναι πολλές, αλλά κερδίζουν και διπλάσια χρήματα από τους άντρες συναδέλφους τους. 

Αναλυτικότερα, οι γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία που είχαν τη θέση διευθύνοντος συμβούλου, κέρδισαν κατά μέσο όρο το 2023, μισθό 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που οι άντρες σε αυτή τη θέση είχαν μέση αμοιβή 2,6 εκατομμύρια δολάρια.  

Παράλληλα η Νέα Ζηλανδία είχε την ισχυρότερη εκπροσώπηση γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, με πάνω από το 40% των CEOs να είναι γυναίκες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της χρηματοοικονομικής εταιρείας MSCI.  Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με μόλις το 6,5% των θέσεων CEO που κατείχαν γυναίκες – μια ελαφρά αύξηση από 5,8% το 2022 – σε 2.868 εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές. Οι γυναίκες κατείχαν το 19% των θέσεων CFO (οικονομικού διευθυντή).  

Τα ανεπτυγμένα κράτη υστερούν πάρα πολύ όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις εργασίας. Χώρες όπως η Ελβετία (2,2%), η Ολλανδία (3,2%) και η Γερμανία (3,6%), μεταξύ άλλων, είχαν λιγότερο από το 5% γυναίκες CEO. 

Μάλιστα οι γυναίκες CEO στην Ελβετία κερδίζουν πάνω από τέσσερις φορές χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες ομολόγους τους.   

Στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία (1,1%), τη Νότια Κορέα (3,2%) και το Χονγκ Κονγκ (4,8%) οι γυναίκες CEO αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5%, αν και στη Νότια Κορέα κερδίζουν περισσότερα από τους άνδρες ομολόγους τους, σύμφωνα με την έκθεση της MSCI.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης:

Γυναίκες στη δουλειά: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις ηγετικές τους δυνατότητες;

Έρευνα: Γιατί οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες για τις γυναίκες – Η θέση της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News