Κοινωνία Δευτέρα 11/03/2024, 22:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Γιατί οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Η ActionAid δημοσιεύει νέα έρευνα, αναδεικνύοντας τους λόγους που οι γυναίκες στην Ελλάδα φοβούνται να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Έρευνα: Γιατί οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών στις 8 Μαρτίου, η ActionAid δημοσιεύει νέα έρευνα για τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Η έρευνα με τίτλο «Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία», που πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ActionAid στο πλαίσιο του προγράμματος Safe at Work, έχει στόχο να διερευνήσει τις αιτίες πίσω από αυτό το φαινόμενο καθώς και να διαμορφώσει προτάσεις για την ενδυνάμωση και ευκολότερη πρόσβαση των εργαζόμενων σε υπηρεσίες συμβουλευτικής και διαμεσολάβησης.

Όπως φάνηκε από την έρευνα οι βασικοί λόγοι που οι γυναίκες δεν προχωρούν σε καταγγελία είναι γιατί:

  1. Φοβούνται τα αντίποινα (απόλυση, αρνητική αξιολόγηση, δημιουργία αρνητικού κλίματος, στοχοποίηση και στιγματισμός).
  2. Δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον.
  3. Δυσκολεύονται να βρουν στοιχεία και μάρτυρες.
  4. Υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση του δικαστηρίου.
  5. Οι ποινές για τους θύτες είναι περιορισμένες.
  6. Τα αδικήματα παραγράφονται πολύ σύντομα.

Άλλοι λόγοι

Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες πολλές φορές φοβούνται τον στιγματισμό, καθώς αντιμετωπίζονται με καχυποψία, είτε για τα κίνητρά τους, είτε για την ορθή τους κρίση σχετικά με το αν η συμπεριφορά που κατήγγειλαν ήταν πράγματι σεξουαλική παρενόχληση. Επιπλέον, πολλές εργαζόμενες δεν διακρίνουν αν η συμπεριφορά που υφίστανται είναι παρενοχλητική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και την προστασία που τους προσφέρει το νομικό πλαίσιο.

Τα στερεότυπα, σίγουρα παίζουν ρόλο, καθώς πολλές φορές, υπάρχει η αμφιβολία ότι η επιζώσα, μπορεί να μην είναι αθώα, γιατί μπορεί να προκάλεσε ή μπορεί να παρερμήνευσε τα γεγονότα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιζώσες πολλές φορές παρόλο που αναφέρουν το γεγονός σε ανώτερο στέλεχος, αποθαρρύνονται να προχωρήσουν σε καταγγελία γιατί μπορεί να έχουν πρόβλημα στην καριέρα τους, κάνει και τις ίδιες να αμφιβάλλουν και να φοβούνται, καθώς δεν βρίσκουν υποστήριξη. Το τελευταίο, ενισχύεται και από το γεγονός, ότι συχνά ο θύτης, είναι ή ο εργοδότης, ή ο προϊστάμενος και έτσι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν.

Στους λόγους της υποαναφοράς του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι σεξουαλικά παρενοχλητικές συμπεριφορές συνήθως συμβαίνουν ιδιωτικά χωρίς παρουσία τρίτων, κάτι που δυσκολεύει την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων και μαρτύρων, ενώ ακόμα και αν υπάρχουν μάρτυρες δύσκολα καταθέτουν, αν συνεχίζουν να εργάζονται στον χώρο εργασίας.

Έρευνα: Γιατί οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία-1

Η έρευνα θα παρουσιαστεί την Τρίτη 12 Μαρτίου και ώρα 12.30 – 16.00, στην τελική εκδήλωση του έργου “Safe at Work”, με θέμα «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Εργασιακό Χώρο», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα (Πέτρας 93, Κολωνός). Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Υβριδική εργασία: «Κλειδί» για περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης των γυναικών

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Japan Airlines ξεκίνησε ως αεροσυνοδός

Οι 18 αλλαγές του 2024 σε εργασιακά και ασφαλιστικό

«Κλειδί» στη λύση του δημογραφικού, η αλλαγή στις πολιτικές των χώρων εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News