Business & Finance Τετάρτη 6/03/2024, 10:49
BUSINESS & FINANCE

Υβριδική εργασία: «Κλειδί» για περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης των γυναικών

Υβριδική εργασία: «Κλειδί» για περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης των γυναικών

Η ευρεία υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας άνοιξε την πόρτα στις γυναίκες που ανήκουν σε κάποια μειονότητα , ώστε να υποβάλουν αίτηση για ανώτερες θέσεις στις εταιρείες τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Στην  έκθεση της IWG για το 2024 με τίτλο «Προώθηση της Ισότητας: Γυναίκες στον Υβριδικό Χώρο Εργασίας», η οποία βασίστηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες που εργάζονται υβριδικά, διαπιστώθηκε ότι η ευελιξία που παρέχει η υιοθέτηση του υβριδικου μοντέλου εργασίας επέτρεψε σε περισσότερες από τις μισές (53%) να επιδιώξουν προαγωγές ή να υποβάλουν αίτηση για ανώτερες θέσεις, κάτι που ενθαρρύνει την προώθηση της ισότητας και αφορά σε περισσότερο από τρεις στις πέντε (61%) γυναίκες που ανήκουν σε κάποια μειονότητα μειονότητες. Περίπου για τα τρία τέταρτα (73%) των γυναικών που ανήκουν σε κάποια μειονότητα, η υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας άνοιξε νέες ευκαιρίες που δεν θα είχαν αλλιώς. 

Η έκθεση «Προώθηση της Ισότητας» της IWG, του μεγαλύτερου παρόχου υβριδικών λύσεων εργασίας στον κόσμο με brands όπως τα Spaces και Regus, αποκαλύπτει ότι η υβριδική εργασία ανοίγει νέες ευκαιρίες για τις γυναίκες επαγγελματικά, σε όλο τον κόσμο.

Τα δύο τρίτα (67%) των γυναικών ανέφεραν ότι η υιοθέτηση του μοντέλου υβριδικής εργασίας, η οποία συνάδει με  αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ισότητας σε ό,τι αφορά στα φύλα και στην υγεία, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, έχει βοηθήσει να επιτευχθεί ισορροπία στην επαγγελματική πορεία των εργαζομένων, ενώ το 70% πιστεύει ότι η υβριδική εργασία έχει καταστήσει τη δουλειά τους πιο συμπεριληπτική. Τα δεδομένα καλύπτουν γυναίκες που ανήκουν σε τουλάχιστον μία μειονοτική ομάδα, μεταξύ των οποίων LGBTQIA+, ΑμεΑ ή εθνοτικές μειονότητες.

Εννέα στις δέκα  γυναίκες που έχουν κινητική αναπηρία δήλωσαν σε ποσοστό 78% ότι το υβριδικό μοντέλο έχει καταστήσει την εργασία από το γραφείο πιο προσβάσιμη σε αυτές, ενώ το 61% συμφώνησε ότι έχει καταστήσει τη δουλειά τους πιο συμπεριληπτική.

Για την μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών (89%), η υιοθέτηση του υβριδικου μοντέλου εργασίας έχει επίσης βοηθήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των επαγγελματικών και των οικογενειακών υποχρεώσεων, καθώς τους δίνει την ευελιξία να εργάζονται σε π απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι τους, μέσω της δημιουργίας πόλεων με αποστάσεις 15 λεπτών μεσω των ευέλικτων χώρων εργασίας. Οι γυναίκες εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο από την διαδρομή τους, και ως αποτέλεσμα, πάνω από το ένα τρίτο (38%) ανέφερε ότι η υβριδική εργασία τους έχει δώσει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με προσωπικές ασχολίες.

Ως αποτέλεσμα, η έκθεση δείχνει αυξανόμενο αριθμό γυναικών που παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για την καριέρα τους – όπως η αλλαγή εργασίας και η μετάβαση σε διαφορετικές βιομηχανίες – ωθούμενες από τις υβριδικές εργασιακές διατάξεις και την καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής που μπορούν αυτές να προσφέρουν.

Πολλές από αυτές έχουν αλλάξει εντελώς τον τομέα δραστηριότητάς τους, με δύο στις πέντε (43%) γυναίκες να επιβεβαιώνουν ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να μετακινηθούν σε διαφορετικό κλάδο. Γυναίκες από μειονοτικές ομάδες αναφέρουν ότι η ανοδική πορεία της καριέρας τους προέρχεται από τη δυνατότητα που τους δίνει η υβριδική εργασία να είναι πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές (44%), βοηθώντας τες  να μάθουν περισσότερα για άλλους ρόλους στην εταιρεία τους (49%) και αυξάνοντας την ορατοτητα τους στην ανώτατη διοίκηση (32%).

Σε ό,τι αφορά εκείνες που υποφέρουν από ψυχική νόσο, τρεις στις δέκα  (27%) είδαν βελτίωση της ψυχικής τους υγείας ως αποτέλεσμα της υβριδικής εργασίας, με το 70% να συμφωνεί ότι αυτό το μοντέλο εργασίας είχε θετική επίδραση στην πορεία της καριέρας τους. Επιπλέον, είδαν οφέλη, όπως εξοικονόμηση των δαπανών για μετακινήσεις (38%) και αύξηση της παραγωγικότητας (24%), ενώ το 7% των γυναικών είπε ακόμη ότι η υβριδική εργασία τους επέτρεψε να αποκτήσουν κατοικίδιο.

Σε  προηγούμενη μελέτη της IWG είχε εντοπιστεί  ότι η υβριδική εργασία αποτελεί μια κρίσιμη στρατηγική για τους ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού, για να προσελκύσουν και να κρατήσουν τους ταλαντούχους εργαζόμενούς τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες εργαζόμενες, με το 40% να υποδεικνύει ότι η έλλειψη ευελιξίας για υβριδική εργασία ήταν καθοριστικός παράγοντας στο να εγκαταλείψουν την προηγούμενη θέση εργασίας τους. Αυτό υποστηρίζεται από ακαδημαϊκές έρευνες του καθηγητή Οικονομικών του Stanford με διεθνή αναγνώριση, κ. Bloom, ο οποίος λέει ότι οι εταιρείες που προσφέρουν αυτή την ευελιξία πρόκειται να δουν μείωση στα ποσοστά παραίτησης έως και κατά 35%.

Η Fatima Koning, Group Chief Commercial Officer της IWG, σχολίασε: «Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας για φέτος, “Εμπνεύστε την Συμπερίληψη”, είναι ένα ισχυρό κάλεσμα για δράση, και η υβριδική εργασία βρίσκεται στο προσκήνιο ως μια μετασχηματιστική δύναμη στην επίτευξη ενός πιο ισότιμου χώρου εργασίας. Τα πιο πρόσφατα ευρήματα από την IWG είναι μια απόδειξη γι’ αυτό, αποκαλύπτοντας μια τάση κατά την οποία οι γυναίκες, ειδικότερα εκείνες από διαφορετικά πολιτισμικά backgrounds, διαμορφώνουν ενεργά τις καριέρες τους γύρω από την ευελιξία που τους προσφέρει η υβριδική εργασία. Αυτή η μετατόπιση βελτιώνει όχι μόνο την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αλλά προωθεί επίσης μια πληθώρα νέων επαγγελματικών ευκαιριών. Έχοντας προσωπικά βιώσει τα πολλαπλά οφέλη της υβριδικής εργασίας, είναι συγκινητικό να παρατηρούμε τον ρόλο της στην προώθηση της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης, επιτρέποντας σε περισσότερες γυναίκες να ακμάζουν στον τομέα που έχουν επιλέξει.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Γιατί οι γυναίκες βγάζουν λιγότερα από τους άνδρες – Άπληστες δουλειές και χαμένες προαγωγές

Οι γυναίκες στην EE αμείβονται κατά 13% λιγότερο από τους άνδρες

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες για τις γυναίκες – Η θέση της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News