ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Γιατί οι γυναίκες βγάζουν λιγότερα από τους άνδρες – Άπληστες δουλειές και χαμένες προαγωγές

UBS: Γιατί οι γυναίκες βγάζουν λιγότερα από τους άνδρες – Άπληστες δουλειές και χαμένες προαγωγές

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αμείβονται 10,4% χαμηλότερα από τους άνδρες, την ώρα που το αντίστοιχο μισθολογικό χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 12,7%. Αναζητώντας τους λόγους που οδηγούν σε αυτές τις μισθολογικές διαφορές, η φετινή έκδοση της UBS «Women and Investing» διαπιστώνει ότι το χάσμα εμφανίζεται περίπου στα χρόνια που οι γυναίκες αποκτούν παιδιά.

Βέβαια, όπως σημειώνει η Μαριάννα Μάμου, Head Advice Beyond Investing του UBS Global Wealth Management’s Chief Investment Office, το πρόβλημα ξεκινά από πολύ νωρίς. Από το λύκειο ακόμα, οι προσδοκίες των κοριτσιών για τον μισθό που θα λάβουν όταν μπουν στην αγορά εργασίας είναι χαμηλότερες από εκείνες των αγορών. Στις  ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα κορίτσια περιμένουν ότι θα βγάζουν κατά μέσο όρο 15% λιγότερα από εκείνα που προβλέπουν τα αγόρια.

UBS: Γιατί οι γυναίκες βγάζουν λιγότερα από τους άνδρες – Άπληστες δουλειές και χαμένες προαγωγές-1Αυτές οι διαφορές στις προσδοκίες πιθανότατα επηρεάζουν τις επαγγελματικές επιλογές που κάνουν οι γυναίκες, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για τον πρώτο μισθό τους, σημειώνει η UBS.

Αλλά και στη συνέχεια, η έρευνα Women in the Workplace των LeanIn.org και McKinsey’s δείχνει ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να πάρουν την πρώτη τους προαγωγή, καθώς για κάθε 100 άνδρες που προάγονται ή προσλαμβάνονται σε θέση μάνατζερ, μόνο 72 γυναίκες φτάνουν  στο επίπεδο αυτό.

Αυτή η χαμένη προαγωγή στα πρώτα στάδιά τους κρατά τις γυναίκες πίσω σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, σημειώνει η ανάλυση. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 62% των θέσεων μάνατζερ καλύπτεται από άνδρες, ενώ οι γυναίκες έχουν μερίδιο μόνο 38% στις θέσεις αυτού του επιπέδου.

Κόντρα στο στερεότυπο, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στη δουλειά στα χρόνια που αποκτούν παιδιά, αλλά παραμένουν εξίσου φιλόδοξες με τους άνδρες.

Όμως, όπως έχει επισημάνει η καθηγήτρια οικονομικών του Χάρβαρντ, Claudia Goldin, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά της γύρω από τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, το μισθολογικό χάσμα επιτείνεται από τις λεγόμενες «άπληστες δουλειές», οι οποίες απαιτούν μεγάλη δέσμευση σε ώρες εργασίας αλλά και πληρώνουν δυσανάλογα περισσότερα.  Όταν οι γυναίκες κάνουν παιδιά, συνήθως αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους, με αποτέλεσμα το μισθολογικό χάσμα να διευρύνεται.

Η έρευνα Women @ Work 2023 της Deloitte δείχνει ότι σε ποσοστό 37%, οι γυναίκες δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα των συντρόφων τους. Όπως επισημαίνει η ανάλυση της UBS, ο συχνότερος λόγος είναι γιατί οι σύντροφοί τους κερδίζουν περισσότερα. Όμως αυτό οδηγεί, τελικά, σε έναν φαύλο κύκλο: Οι πιθανότητες που έχουν οι γυναίκες να αμείβονται περισσότερο μειώνονται όσο συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην καριέρα του συντρόφου τους, έναντι της δικής τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και όταν οι γυναίκες βγάζουν περισσότερα από τον σύντροφό τους, φαίνεται να συμμορφώνονται στο στερεότυπο και να καταλήγουν να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κάνοντας δουλειές στο σπίτι που δεν αμείβονται, με αποτέλεσμα αυτό να περιορίζει τις επιλογές που κάνουν στην καριέρα τους, τα έσοδά τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη. Καθώς πολλές γυναίκες νιώθουν πιεσμένες από τις πολλές ευθύνες, είναι πιθανότερο να στραφούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης, κάτι που σημαίνει ότι η καριέρα τους μένει στάσιμη, κερδίζουν λιγότερα και στη συνέχεια παίρνουν χαμηλότερες συντάξεις.

Τα στατιστικά της Ε.Ε. δείχνουν ότι το 31,3% των γυναικών ηλικίας από 15 έως 64 δουλεύει part-time, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό ανάμεσα στους άνδρες είναι μόνο 8,7%.

Αφότου αποκτήσουν παιδιά, οι γυναίκες έχουν κατά δύο τρίτα μικρότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάρουν προαγωγή στη δουλειά τους, ενώ το 17% των γυναικών εγκαταλείπει την αγορά εργασίας εντελώς μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από τη γέννηση ενός παιδιού, σημειώνει η UBS, επικαλούμενη μελέτη των πανεπιστημίων του Bristol και του Essex.

Έρευνα που έγινε στη Δανία δείχνει ότι η έλευση των παιδιών οδηγεί σε ένα μισθολογικό χάσμα περίπου 20%, το οποίο επιμένει. Οι παράγοντες πίσω από το χάσμα αυτό είναι η συμμετοχή στην αγορά εργασίας, οι ώρες εργασίας και οι μισθοί.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η καριέρα των γυναικών μένει πίσω, με αποτέλεσμα το σημείο στο οποίο οι αμοιβές κορυφώνουν, κατά μέσο όρο, να είναι πολύ διαφορετικό μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Όπως σημειώνει η UBS, οι γυναίκες φτάνουν στο αποκορύφωμα των απολαβών τους γύρω στα 44, ενώ οι άνδρες στα 55.

UBS: Γιατί οι γυναίκες βγάζουν λιγότερα από τους άνδρες – Άπληστες δουλειές και χαμένες προαγωγές-2

«Σε έναν κόσμο όπου οι διαφορές μεταξύ των φύλων εξακολουθούν να υφίστανται, οι γυναίκες μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να αντισταθμίσουν αυτά τα κενά με μια σωστή επενδυτική προσέγγιση», δηλώνει η Μαριάννα Μάμου.

Τα στοιχεία της UBS δείχνουν ότι εάν οι γυναίκες επένδυαν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες, τα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως θα ήταν κατά 3,22 τρισ. δολάρια υψηλότερα.

Διαβάστε επίσης: 

Οι γυναίκες στην EE αμείβονται κατά 13% λιγότερο από τους άνδρες

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες για τις γυναίκες – Η θέση της Ελλάδας

Οι γυναίκες δέχονται να δουλέψουν με λιγότερα χρήματα απ΄ότι οι άντρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News