Business & Finance Παρασκευή 8/03/2024, 07:01
FOCUS BARI

Γυναίκες στη δουλεια: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις ηγετικές τους δυνατότητες;

Γυναίκες στη δουλεια: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις ηγετικές τους δυνατότητες;

Άνιση μεταχείριση έχουν οι γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον, όπως διαπιστώνουν δύο στους τρεις Έλληνες, παρότι η πλειονότητα θεωρεί ότι μπορούν να ηγούνται εξίσου καλά με τους άνδρες.

Η αναλογία των γυναικών που δηλώνει πως υπάρχει άνιση μεταχείριση είναι σαφώς υψηλότερη (75% έναντι 58% των ανδρών), ενώ η άποψη αυτή φαίνεται να ενισχύεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα -84%- των γυναικών άνω των 55 ετών δηλώνει ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Focus Bari ανάμεσα σε 9.471 άτομα για την ημέρα της γυναίκας, το χάσμα σε ό,τι αφορά την ανησυχία για την επαγγελματική σταδιοδρομία είναι μικρότερο, αλλά και πάλι εμφανές. Κατά μέσον όρο το 60% των γυναικών δηλώνει ότι αγχώνεται για το θέμα αυτό έναντι του 52% των ανδρών και βέβαια τα ποσοστά είναι υψηλότερα στους νεότερους.

Γυναίκες στη δουλεια: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις ηγετικές τους δυνατότητες;-1

Και αντίστροφα, μεγαλύτερη σιγουριά για τις προοπτικές της καριέρας τους εμφανίζουν οι άνδρες (39% αυτών) έναντι των γυναικών (31%), με τα ποσοστά όμως να είναι μοιρασμένα. Ειδικότερα, και στα δύο φύλα, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, με το 26% του συνόλου να μην αισθάνεται σιγουριά για το μέλλον της δουλειάς του, έναντι του 35% που δηλώνει σίγουρο. Το υπολειπόμενο 39% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες εμφανίζεται μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ηγετικές ικανότητες

Πάντως, έστω και θεωρητικά, οι τρεις στους τέσσερις Έλληνες πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορούν να ηγούνται όπως και οι άνδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Focus Bari. Αυτό την άποψη φέρει βέβαια, η πλειονότητα (82%) των γυναικών, ενώ αρκετά χαμηλότερο είναι το ποσοστό (65%) στους άνδρες. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι η άποψη αυτή ενισχύεται με την ηλικία, με το 90% των γυναικών άνω των 55 ετών να συμφωνεί έναντι του 74% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών.

Γυναίκες στη δουλεια: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις ηγετικές τους δυνατότητες;-2

Ωστόσο, μόλις ένας στους τέσσερις Έλληνες πιστεύει ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος εάν οι γυναίκες έπαιρναν τα ηνία. Μάλιστα, με την πεποίθηση αυτή συμφωνεί μόνο το 37% των γυναικών (έναντι 17% των ανδρών), με την πλειονότητα να λέει απλώς πως ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί (55%). Πολύ υψηλό ποσοστό της τάξης του 42% καταγράφεται ανάμεσα στις νέες Ελληνίδες, ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, οι οποίες θεωρούν πως ο κόσμος θα ήταν καλύτερος εάν διοικούσαν οι γυναίκες.

Ο ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια

Όπως διαπιστώνει η δημοσκόπηση της Focus Bari, η θέση της γυναίκας στην ελληνική οικογένεια έχει αλλάξει. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες πιστεύουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες του νοικοκυριού, με τις γυναίκες να συμφωνούν περισσότερο (78% των γυναικών έναντι 69% των ανδρών). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πεποίθηση αυτή ενισχύεται με την ηλικία και την εμπειρία.

Σε ό,τι αφορά την κοινή χρήση της γονικής άδειας, οι τρεις στους τέσσερις Έλληνες, γυναίκες και άνδρες, συμφωνούν πως κάνει καλό στην οικογένεια. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 43%, δηλώνει πως είναι ωραίο, ως μπαμπάς να είναι κανείς ο κύριος φροντιστής των παιδιών («stay at home dad»), με το οποίο συμφωνεί σαφώς μεγαλύτερη μερίδα των ανδρών (54% των ανδρών έναντι 33% των γυναικών).

Γυναίκες στη δουλεια: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις ηγετικές τους δυνατότητες;-3

Ωστόσο, όταν το ερώτημα τίθεται ως προς την ευθύνη μέσα στο νοικοκυριό, ενώ στις οικονομικές αποφάσεις συμμετέχουν εξίσου άνδρες και γυναίκες, η κύρια ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών παραμένει στη μητέρα.

Θέματα άγχους 

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, τρεις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν άγχος για τη ζωή, το οποίο αποτυπώνεται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, ειδικά των νεότερων ηλικιών.

Η ανάγκη ασφάλειας και αυξημένης ανησυχίας όταν τα πράγματα είναι «ρευστά» και οι συνθήκες δύσκολες εκφράζονται περισσότερο από τις γυναίκες που φαίνεται να φοβούνται το ρίσκο περισσότερο από τους άνδρες, γι’ αυτό και αποφεύγουν τις προκλήσεις (34% των γυναικών έναντι 43% των ανδρών).

Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες δείχνουν πολύ μεγαλύτερη «ανοικτότητα», καθώς αποδέχονται ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα, ενώ υποστηρίζουν πολύ περισσότερο το ότι ο φεμινισμός στοχεύει στην ισότητα και όχι στην ευνοϊκή μεταχείριση των γυναικών (68% των γυναικών έναντι 45% των ανδρών).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Γιατί οι γυναίκες βγάζουν λιγότερα από τους άνδρες – Άπληστες δουλειές και χαμένες προαγωγές

11 γυναίκες που διέπρεψαν στον χώρο των Επιστημών και της Τεχνολογίας

Χαμηλή η απασχόληση των γυναικών στην τεχνολογία – 6 τρόποι για να κλείσει το χάσμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News