Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 18:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολωνοί αγρότες άδειασαν ουκρανικά δημητριακά στις ράγες του τρένου

Πολωνοί αγρότες άδειασαν ουκρανικά δημητριακά στις ράγες του τρένου

Πολωνοί αγρότες άνοιξαν δύο βαγόνια με ουκρανικά προϊόντα στα σύνορα των δύο χωρών και άδειασαν τα δημητριακά που περιείχαν στις ράγες του τρένου, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, προκαλώντας την οργή του Κιέβου.

Οι αγρότες εμποδίζουν τα ουκρανικά φορτηγά να μπουν στην Πολωνία, διαμαρτυρόμενοι για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», όπως τον χαρακτηρίζουν.

Σήμερα οι αγρότες ενέτειναν τις κινητοποιήσεις τους, μπλοκάροντας σχεδόν 100 δρόμους και μεθοριακές διαβάσεις, καταγγέλλοντας τις «ανεξέλεγκτες» εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και ζητώντας να επανεξεταστούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Οι διαδηλώσεις τους εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή την εισαγωγή φτηνότερων προϊόντων από αυτά που παράγουν οι ίδιοι.

«Μια ομάδα αγροτών κατέλαβε τη σιδηροδρομική γραμμή κατά μήκος του αποκλεισμένου δρόμου και έμεινε εκεί (…) για μερικά λεπτά. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν. Παρατηρήσαμε ότι μικρή ποσότητα δημητριακών ρίχτηκε στις ράγες», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Πρέμισλ.

Η Πολωνία στηρίζει σθεναρά την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όμως οι διαμαρτυρίες των δυσαρεστημένων Πολωνών αγροτών προκάλεσαν την οργή των ουκρανικών αρχών. Αντιδρώντας στο σημερινό επεισόδιο στη Μεντίκα, μια πολωνική κοινότητα στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι είπε ότι το Κίεβο «καταδικάζει τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας» προσθέτοντας ότι το βαγόνι μετέφερε καλαμπόκι με προορισμό τη Γερμανία. «Το να εμποδίζεται το εμπόριο της Ουκρανίας με άλλες χώρες του κόσμου είναι απαράδεκτο και αντίθετο με τους κοινούς ουκρανοπολωνικούς στόχους», τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ από την πλευρά του χαρακτήρισε το επεισόδιο «πολιτική προβοκάτσια με στόχο να διχάσει τα έθνη μας».

«Εδώ και δύο χρόνια, οι Ουκρανοί αγρότες μαζεύουν τα σιτηρά φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, δεχόμενοι ρουκέτες και υπό την απειλή των ναρκών», συνέχισε ο Κουμπράκοφ στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια «εξαρτάται από τα ουκρανικά σιτηρά».

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ 

Διαβάστε επίσης:

Η Ουκρανία νομιμοποιεί την κάνναβη για ιατρική χρήση

Γαλλία: Δέσμευση για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας 3 δισ. ευρώ στην Ουκρανία φέτος

Ουκρανία: Χρειάζονται σχεδόν 500 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News